„Az én pártom Buda” – kilép az MSZP-ből Őrsi Gergely

Őrsi Gergely a szavazatok 69,72 százalékát begyűjtve hatalmas fölénnyel nyerte meg a II. kerületi polgármester-választást. Nála nagyobb aránnyal csak a XIII. kerület baloldali polgármestere, Tóth József győzött a fővárosban. Az újraválasztott MSZP-s polgármesterre fideszes szavazatok is érkezhettek, noha volt kormánypárti ellenfele Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakozó személyében. Őrsi azt mondja, valószínűleg rövidesen kilép az MSZP-ből, más pártba pedig nem lépne be: „Egyszerűen tényleg nem hiszem, hogy önkormányzati szinten pártpolitikának van helye és van értelme.” Interjú látványpolitizálásról, főpolgármester-választásról és persze Budáról.

Nem lehetett körömrágós estéje a választás napján. A második legjobb eredményt érte el Budapesten, a szavazatok közel hetven százalékát szerezte meg.

Azért izgultam, a választás napján nehéz nyugodtnak maradni.

Karácsony Gergely felírja egy szalvétára a választás napján, hogy mit vár. Csinált valami hasonlót? 

Egy kollégámmal fogadtunk, és én jóval rosszabb eredményre számítottam. Pusztán azért, mert az ember hajlamos azt hinni, hogy egy buborékban mozog, és leginkább a jó visszajelzések jutnak el hozzá.

Minek köszönhető ez a nagyarányú győzelem? Ilyen gyenge volt az ellenfél, vagy ilyen jól mennek a dolgok a II. kerületben?

Őszintén hiszem, hogy egy nagyarányú győzelem soha nem az ellenfélen múlik. Sokkal inkább azon, hogy odafigyelünk a helyiekre, meghallgatjuk őket, gondoskodunk róluk. Öt év alatt egy elérhető önkormányzatot sikerült létrehozni, mely ténylegesen az itt élők problémáival, gondjaival, fejlesztési igényeivel foglalkozik, és nem pártpolitikai csatározásokra vesztegeti az idejét.

A fideszes Dombi Rudolf Facebook-oldalán nem láttam nyomát annak, hogy gratulált volna önnek. Személyesen vagy telefonon megtette?

Nem.

Szajki Bálint / 24.hu

Talán azért neheztel, mert ön fideszes szavazókat is elcsábított. A Fidesz-KDNP listájára az EP-választáson 2500 vokssal több érkezett, mint amennyit Dombi kapott. Hogy lehet MSZP-s politikusként fideszes szavazatokat begyűjteni?

Sok olyan visszajelzést kaptam, hogy „fideszes vagyok, de önre szavazok”. Ezek nagyon jólestek. Azt gondolom, ez egyszerűen azért van, mert a kerület működtetésénél nem azt nézzük, hogy ki jobboldali, ki baloldali, ki ellenzéki, ki kormánypárti, hanem hogyha valakinek van egy problémája, javaslata, akkor meghallgatjuk és megoldjuk. Nem visszük be a pártpolitikát az önkormányzatba. Úgy látszik, ezt érzékelik és értékelik az itt élők. Nyilván van egy értékrend, amely mentén működünk, de az országos vagy akár a budapesti politikai csatározásoktól igyekszünk magunkat távol tartani, mert az önkormányzati politikában szerintem ennek egyszerűen nincs helye.

Gyakran remélik politikusok, hogy majd önkormányzati szintről nagy kaliberű országos politikusokká növik ki magukat, de a rendszerváltás óta erre nem sok példát láttunk. Az önkormányzati politizálás más gondolkodásmódot, más feladatmegoldási képességet igényel.

„Csak így tovább, Buda!” felirat volt olvasható a választási plakátjain. Ez azért önbizalomról árulkodik.

Szerintem én vagyok az egyetlen jelölt, akinek nem tetszett a saját kampányszlogenje. Én a „kerületből otthon” típusú szlogeneket jobban szerettem. A „Csak így tovább, Buda!” persze nem rám vonatkozott, hanem arra a szemléletre, arra a fejlődésre és közösségépítésre, ami elindult.

Nem ön dönt arról, hogy mi legyen a plakátjain?

Én döntök, de hallgatok a kollégáimra is, és adott esetben meg is győznek. Nem azt mondom, hogy nem értettem egyet ezzel az üzenettel, de utólag egy kicsit nekem is furcsának tűnik.

Az eredmények tükrében azt nehéz lenne vitatni, hogy bejött. Biztos van azért olyasmi, amivel az elmúlt öt évből nem elégedett vagy másképp csinálná.

Egy polgármester a köztisztasággal és az utak állapotával soha nem lehet elégedett. A közösségi költségvetés eredményeivel kapcsolatban is van hiányérzetem. A beérkezett javaslatok persze elkészültek, de miközben a programjainkkal, a fogadóórákkal, a helytörténeti sétákkal helyiek százait érjük el, addig a részvételi költségvetés felhasználására nagyon kevés ötlet érkezik. Ezen javítanunk kell.

Dombi Rudolf látványpolitizálással vádolta. Polgármesterként szódát osztani a hőségben, és erről fotót feltölteni a Facebookra látványpolitizálás? 

Látványpolitizálásnak azt tartom, hogy az ellenfelemet megvádolom látványpolitizálással, majd bemutatom, hogy hol ebédeltem, illetve hogyan végzem a saját lakásom felújítását.

Dombi ezt tette?

Ha az ember ránéz a felújított Széna térre, a kizöldült Margit körútra, a megújult Kapás utcára, a 13 ezer négyzetméteres közösségi ligetre vagy a közösségi egyeztetés során létrejött szabadidőparkra, esetleg a pártirodából lett orvosi rendelőre – ezek valóban szép látványt nyújtanak, de ennél többet jelentenek: egyig valódi eredmények. Amikor több budai polgárral közösen kitisztítok egy csatornát, akkor azt egyrészt azért teszem, hogy közöttük legyek, mert egy polgármester a legjobb visszajelzéseket nem a Facebookon kapja, hanem személyesen. Ráadásul egy ilyen eseményen a helyiek tényleg azt látják, hogy az önkormányzat értük van, és az önkormányzat elérhető. És azért vezetek sétákat, mert ez egyben a hobbim is, élvezem. Ami a szódaosztást illeti: ezzel felhívtuk a kerületi vendéglátósokat, hogy csatlakozzanak a „hűsítő Buda” programhoz, és ha valaki betér hozzájuk, adjanak neki egy pohár vizet. Ezeket így lehet elérni – lássák, hogy az önkormányzat is tesz, nem csak kér.

A foci-Eb-ről viszont nem posztol. Ezzel komoly kisebbségbe került a politikusok között, akiknek elárasztották a falát a válogatottal kapcsolatos bejegyzések.

Ezzel kapcsolatban két elvem van. Egyrészt egy politikus evésről ne posztoljon. Minden egyes ilyen képre kapott lájk után be kellene fizetniük egy forintot a Gyermekétkeztetési Alapítványnak. Elképesztően visszatetszőnek tartom, amikor egy politikus kirakja a lángosos, pacalos, gulyásos képet. A sporttal kapcsolatban pedig az az elvem: önmagában az, hogy kiírom, hogy hajrá magyarok, vagy szép volt Kevin, senkit nem visz előre. Viszont felállítottunk a Fény utcai piacon egy hatalmas kivetítőt, és közösségi meccsnézéseket szervezünk. Számomra evidens, hogy a magyar válogatottnak drukkolnak a magyarok.

Szajki Bálint / 24.hu

Az önkormányzat 300 millió forintot vett ki a II. kerület kasszájából, hogy a fővárosi önkormányzat helyett finanszírozza a Szilágyi Erzsébet fasor útburkolatának felújítását, mely egyébként a szomszédos XII. kerület területén található. Miért volt ez fontos? Benyújtotta a számlát a fővárosnak? Mert korábban ezt ígérte.

Rengeteg II. kerületi használja a Szilágyi Erzsébet fasort, és messze ez volt a legrosszabb állapotban lévő út, amin buszok, mentőautók, autósok ezrei járnak. A legkritikusabb részeket megcsináltuk, mert tarthatatlan volt az állapota. Azt ígértük 2019-ben, hogy nem mutogattunk másra, nem mondjuk azt, hogy ez nem a mi dolgunk. Nyilván kirakhattuk volna azt a táblát is, hogy követeljük, hogy újítsák fel a Szilágyi Erzsébet fasort, csak ez nem vezetett volna eredményre.

És a számlát benyújtották a fővárosnak?

A számla benyújtása úgy történik ebben az esetben, hogy a fővárosnak van egy útfelújítási terve. Mi pedig, miután megcsináltuk a Szilágyi Erzsébet fasort, elvárjuk, hogy ennél jóval nagyobb felületű és több útvonalhoz nyúljanak hozzá. Ezért kezdődhet el például az idén a Nagykovácsi és a Budakeszi út részleges javítása. Vagy például a Kapy utca felújítása, ami szintén egy szörnyű állapotban lévő útszakasz volt.

Miért nem szállt be a XII. kerületi önkormányzat a felújításba? Felvette a kapcsolatot Pokorni Zoltánnal?

Egyeztettünk. Sokáig úgy láttam, hogy egy szabad szemmel jól látható összeggel be fognak szállni a felújításába, de ez nem történt meg. Hogy miért, azt azóta sem értem.

Mit szól a kutyapártos Kovács Gergely győzelméhez? Vele könnyebb lesz együttműködni?

Érezni lehetett, hogy a XII. kerületben valami új korszak kezdődik, a zöldterületek nagymértékű beépítése szerintem sokaknál kiverte a biztosítékot. Én egyébként Pokorni Zoltánnal többször is sikeresen tudtam együttműködni. A Kitörés napjával kapcsolatban például az I., a XII. és a II. kerület összefogott, hogy ez a nap ne szélsőséges ideológiák terjesztéséről, hanem a Budapest ostromában elhunytak emlékéről szóljon. Közösen szerveztünk kültéri kiállítást és egy óriásplakát-kampányt. Voltak egyeztetéseink az agglomerációs forgalom csökkentése kapcsán is. Szerintem Kovács Gergellyel is kiválóan együtt tudok majd dolgozni, ha úgy alakul. Szomszédos kerületek vezetői nem tehetik meg, hogy nem beszélnek egymással.

Említette a XII. kerületi zöldterületek beépítését, de nyilván a II. kerület is csábító a befektetőknek. Mit tudnak tenni ez ellen?

Az egyik megoldás, hogy védett területnek nyilvánítunk egy részt. Ezt megtettük például a Csalit-Csatárka szabadidőparkkal. Minden évben jelentkeztek vállalkozók, akik szerették volna ezt a részt beépíteni. A foltos szalamandrák védelme érdekében négy építési telket helyeztünk természetvédelmi oltalom alá. Emiatt jelenleg is zajlik ellenünk eljárás építési jog korlátozása miatt. Emellett százas nagyságrendben tettünk épületeket védetté, hogy ne lehessen lebontani azokat, majd a helyükre egy újat, akár nagyobbat felépíteni.

És az egykori SZOT-szálló, ahol jókora lakópark épült?

Annak az eladása jóval azelőtt történt, hogy átvettük az önkormányzatot. De szerintem sem vették ott figyelembe, hogy a város látképére milyen hatást gyakorol majd ez az üvegpalota. Mintha a látványterveken nem lett volna feltüntetve az a fényáradat, ami már a Margit hídon kiszúrja az ember szemét. Amit mi tenni tudtunk, hogy több 100 hektárt tettünk védetté. A Vízivárosban is most sikerült elérni, hogy ezer négyzetméterrel kisebb legyen egy magántulajdonban lévő telken építendő irodaház. Ami szerintem szintén szomorú, hogy a régi, gyönyörű építészeti és kulturális örökséget hordozó villákat lebontják, és építenek egy most divatos kockaházat. Ezt is úgy próbáljuk most már elkerülni, hogy védetté nyilvánítjuk az épületeket. Amikor például megláttuk, hogy Szerb Antal utolsó lakóhelyét eladásra kínálják, gyorsan védetté nyilvánítottuk, de ilyen például a Bambi presszó épülete is.

Szajki Bálint / 24.hu

A parkolási nehézségeket is a fejére olvasta az ellenfele. 

Ha valaki minimálisan követi az önkormányzat elmúlt ötéves munkáját, akkor láthatta, hogy sokat tettünk ennek a helyzetnek a javításáért. A XII. kerülettel közösen kialakítottunk kizárólagos lakossági parkolóhelyeket, amiről hamar kiderült, hogy nagyon jó döntés volt, mert ezzel megszüntettük azt a helyzetet, hogy sokan P+R parkolónak használták azokat a területeket, ahol még éppen nem kellett fizetni. Létrehoztuk az iskolabuszprogramot, hogy ne terheljék az agglomerációból beáramlók annyira a kerületünk parkolását. Én ebben látom a haladást. A következő lépés pedig az lenne, hogy az állami vagy magántulajdonban lévő mélygarázsokba tereljék a különböző állami hivatalok autóit. Legyen szó a külügyminisztériumról vagy a Diákhitel Központról.

A köztisztaságot említette, hogy azzal nem lehet soha elégedett. A Széll Kálmán teret ugyan felújították, de sokszor még mindig elég durva állapotok vannak.

A három érintett kerületből mi vagyunk az egyetlen, amelyik havonta egyszer kitakarítja a teret teljes egészében. Saját forrásból vettünk új hulladékgyűjtő edényeket, bevontuk a takarításba, a szemétgyűjtésbe a magántulajdonú üzlethelyiségeket. Lecseréltük a törött padok egy részét, szintén az ingatlantulajdonosokkal együttműködve. Azt kell elérni, hogy a vendéglátóhelyek, az éttermek rendesen takarítsák maguk előtt az utcát, és erősíteni kell a városrendészetet. Rengeteg tennivaló van itt, de ha az I. és a XII. kerület is beszállna anyagilag a fenntartásba, akkor nem havi egy nagytakarítás lenne, hanem legalább három.

Ezzel kapcsolatban megkeresi a szomszédos kerületek új polgármestereit?

Persze.

A főpolgármester-választásnál nagyon úgy tűnt, hogy Vitézy Dávidot támogatta…

Sokszor elmondtam, hogy Vitézy Dávidot régóta ismerem, nagyon jól tudtam vele együtt dolgozni. A programját és a fővárosi közgyűlésben való részvételét támogattam.

Főpolgármester-jelöltként nem?

Szerettem volna, hogy a programja és képviselőjelöltjei bekerüljenek a fővárosi közgyűlésbe. Ez persze még Szentkirályi Alexandra visszalépése előtt volt. Lehet, hogy naiv vagyok, de ezt nem láttam jönni. Nyilván hallottam én is a pletykákat, de ahogy közeledett a választás, ezt a forgatókönyvet egyre kevésbé láttam valószínűnek.

Szentkirályi visszalépését követően másképpen ítéli meg Vitézy szerepét?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmi nem változott meg bennem, de továbbra is állítom, hogy a programjának 90 százalékával egyetértek.

Karácsony Gergely elmúlt öt évben nyújtott teljesítményével elégedett?

Nagyobb részt igen. Karácsony Gergely szerintem érti a várost, és nagyon ritkán tudtam olyat kérdezni tőle, amire ne tudott volna pontos adatokkal, számokkal, információkkal válaszolni. Ha az ember megkérdezi tőle, hogyan áll a fővárosi színházak támogatása, akkor nem azt mondja, hogy utánanéz, hanem fejből megmondja. Tisztában van a város működésével.

Azt viszont nagy hibának tartom, hogy az önkormányzati pozícióból megpróbált országos politikai pályára lépni. Ez rengeteg olyan energiát és időt vett el, amit ténylegesen lehetett volna sokkal jobb dolgokra fordítani.

Azt is gondolom, hogy az Egészséges Budapest Programra járó 20 milliárd forintért nem küzdött eleget a főváros, pedig ebből például meg lehetett volna csinálni a Kapás utcai rendelő további fejlesztését. A választáson való indulását sem feltétlenül így képzeltem el, de ezt már Baranyi Krisztina és Soproni Tamás is elmondta.

Kin múlott, hogy nem közös polgármesteri listán indultak el?

Maradjunk annyiban, hogy nem rajtam és nem az említett két polgármesteren.

A DK-n? 

Nem. Ez nem pártokon múlott, hanem személyeken.

Szajki Bálint / 24.hu

Karácsonynak a kormánnyal való hadakozását hogyan látja? A fővárosiak érdekében küzd a kabinettel, vagy akadályozza Budapest fejlődését?

A kormánnyal való küzdelem és az ezzel kapcsolatos kommunikáció nem olyan megterhelő szerintem Karácsony Gergelynek, hogy amellett ne maradjon ideje a fővárosra. Nyilvánvalóan más a habitusunk, én tényleg inkább a megoldásokat keresem. De tudom, hogy nem lehet összehasonlítani egy kerület és a főváros vezetését. Ő a Budapestnek járó forrásokért és a Budapestet érő megszorítások ellen teljes joggal és a budapestiek érdekében szólalt fel minden esetben. Ez nem lehet szerintem vitakérdés. Az, hogy ezt milyen arányban tette, és például az Egészséges Budapestért Program pénzeiért miért nem harcolt eredményesebben, azt nem annyira értem.

2023 szeptemberében azt mondta a 444-nek, nincs nap, hogy ne gondolkodna el rajta, hogy elhagyja a szocialista pártot. Most hol tart a gondolkodásban?

Az én pártom Buda, és egyre kevesebb nap telik egy úgy, hogy gondolkoznék ezen. Ez valószínűleg azt is jelenti, hogy

igazából már meghoztam ezt a döntést, hogy nem feltétlenül szeretnék a párt tagja lenni.

Mikor lép ki?

Hogy pontosan mikor, arról először a pártot tájékoztatom majd.

Meg fogja őket lepni a döntése?

Nem hiszem.

Függetlenként folytatja majd?

Más pártba biztosan nem lépek be. Ez nem egy konkrét párttal szembeni kritika, tényleg nem hiszem, hogy önkormányzati szinten pártpolitikának van helye és van értelme. És kicsit visszatérve a fővárosra és Karácsony Gergelyre: amikor a kormányoldal meghozta azt a szabályt, hogy a polgármesterek helyett pártlisták alapján áll össze a fővárosi közgyűlés, akkor engem végtelenül elkeserített, hogy mindegyik párt azon nyomban elkezdett alkudozni. Ez nekem óriási csalódás volt. Amikor azt lehetett volna mondani, hogy állj és ne tovább, ne tegyük a pártpolitika játszóterévé a fővárosi közgyűlést. Lehetett volna azon vitatkozni, hogy a polgármesterek bent legyenek-e a közgyűlésben, de erről még csak beszélgetés sem volt. A kormányoldal hozott egy döntést egyik napról a másikra, hogy a pártlistákból bekerülve olyan emberek dönthetnek Budapest ügyeiről, akiknek a várospolitikához adott esetben semmi közük. Hány tagját ismerjük az új fővárosi közgyűlésnek? Nem sokat. Nem szerettem volna a fővárosi közgyűlés tagja lenni, ne legyen félreértés, de most kizárólag pártpolitikai alapon kerültek be oda a képviselők. Még csak nem is úgy, mint egy kerületi önkormányzatba, ahová nagyobb részt egyéni képviselőket választanak.

Azt jól látom, hogy napról napra jobban ódzkodik a pártpolitikától?  

Igen, de ez azért van, mert az ellenzék már többet beszél arról, hogy ki kivel fog össze, mint a várost, országot érintő ügyekről. Ez nekem egyre kiábrándítóbb.

Azt azért gondolom látta, hogy a választás után lemondott az MSZP két társelnöke. Sejtem a választ, de nincs önben tettvágy, hogy feltámassza a pártot?

Röviden: nincs. Az persze jó, ha egy politikus levonja a következtetéseket egy kudarc után. Az, hogy elmondják ezredszerre is, hogy megújulásra van szükség, az már egy kiszámítható cselekvés.

El is hangzott Molnár Zsolt részéről, hogy az MSZP élt és élni fog.

Én tényleg jó egészséget kívánok nekik ehhez, de ebben nem szeretnék részt venni.

Ha már Molnár Zsolt: évekig közeli munkatársa volt a pártigazgatónak, akit nemrég kihallgattak, mert a gyanú szerint 40 millió forint kenőpénzt vett át egy cégvezetőtől 2019-ben, még Tarlós István idején, hogy politikai befolyását felhasználva ne akadályozza a cég győzelmét a BKV által kiírt informatikai beszerzésen. Tud erről az ügyről valamit?

Semmit. Tényleg minimális a kapcsolatom a párttal. Erről a hírről én is a sajtóból értesültem.

A 24.hu-n végigkövettük a II. Kerületi Sport Kft. ügyét, mivel a gyanú szerint Becsey Péter, a kft. korábbi vezetője százmilliókkal rövidítette meg az önkormányzati céget. Hol tart most ez az ügy?

Egyrészt zajlik a polgári per, amelyről önök is beszámoltak, másrészt pedig van egy büntetőügy. A rendőrség néhány nappal ezelőtt is kért be adatokat tőlünk ezzel kapcsolatban. De például az előbb már említett, a Fény utcai piacon felállított kivetítő éppen egy olyan 250 millió forintos eredménykijelző, amelyet Becseyék ugyan beszereztek, de be sem fért az uszodába.

Szajki Bálint / 24.hu

Zárókérdés, sőt nem is kérdés: Magyar Péter.

Régóta mondogattam – és nem akarok most utólag bölcsnek tűnni –, hogyha ez az ellenzéki paletta ezt a teljesítményt és ezt az egymással vitatkozást hozza össze folyamatosan, akkor elkerülhetetlen, hogy egy új szereplő utat törjön magának. Régóta lehetett érezni, hogy van egy üres tér. Amikor minden választásnál az összefogás, nem összefogás, ki hányadik a listán a kérdés, akkor bizony benne van a levegőben, hogy előbb-utóbb jön valaki más. De ez már szintén az az országos politika vagy pártpolitikai mozgástér, amiből én szeretnék még ilyen elemzői szinten is kimaradni.