Letartóztatták az antifa-támadások újabb német gyanúsítottját, 30 milliós óvadékkal bűnügyi felügyeletbe kerülhet

A Fővárosi Főügyészség fellebbezett a végzés ellen.

Letartóztatták azt a 23 éves német állampolgárságú férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ugyancsak részt vett a tavaly februári budapesti antifasiszta támadásokban. A német hatóságok pénteken adták ki Magyarországnak a férfit.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy a bíróság, szökés, elrejtőzés, és bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a gyanúsított letartóztatását azzal, hogy 30 milliós óvadék esetében bűnügyi felügyeletbe kerülhet.

Ez azt jelenti, hogy havonta egyszer személyesen kell megjelennie a rendőrségen. Az ügyészség fellebbezett a végzés ellen, hogy ne kerülhessen bűnügyi felügyeletbe óvadékkal a férfi.

A 23 éves német férfit európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján tavaly decemberben fogták el Berlinben. A BRFK életvédelmi osztályának nyomozói pénteken az osztrák-magyar határon vették át a férfit, majd Budapestre szállították. Az életveszélyt okozó testi sértés kísérletével és súlyos testi sértés kísérletével gyanúsított férfi megtagadta a vallomást. A férfit őrizetbe vették, majd letartóztatták.

A  2023 februárjában elkövetett, antifasiszta támadásokként elhíresült bűncselekmények kapcsán a budapesti rendőrök három embert azonnal elfogtak. További tizennégy elkövető ellen európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, közülük eddig hármat fogtak el külföldön, a most lecsukott fiatalember kiadatása történt meg pénteken.

Kapcsolódó
Budapesti antifa-támadások: Három évet kapott az egyik elkövető, a többiek mindent tagadnak
Az öt támadásban kilenc ember sérült meg. A főbűnösre 11 évet kértek.