Vitézy: 50 milliárdos ügyletet titkolt el Karácsony

Szerinte ezt elhallgatta a főpolgármester a kampányban.

Vitézy Dávid hivatalos közösségi oldalán ír arról, hogy május 21-én a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét elvonva döntött Karácsony Gergely a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről, amiről azonban a nyilvánosságot a választás előtt nem tájékoztatta. Idézi az előterjesztést, amely szerint „különösen az agglomerációs tarifaközösség létrehozása” miatt „időközben megváltozott szerződéses környezet” okozza a likviditási válságot a BKK-nál.

Pénzügyi trükknek nevezi, hogy 50 milliárdos tartozást ismernek el a BKK felé, amit a cég utána követelésként kereskedelmi bankoknak értékesít fővárosi jóváhagyással. A pénzt kamataival együtt 2025 márciusában, a jövő évi iparűzési adóbevételekből törlesztenék vissza.

A 2025-ös év így

eleve -50 milliárd forintról indul majd, s ez egy olyan pénzügyi spirál, amiből jelentős kormányzati többlettámogatás vagy az agglomerációs megállapodás újratárgyalása nélkül nem lesz kiút.

Felidézte, a Partizán főpolgármester-jelölti vitáján Karácsony Gergely tagadta, hogy az agglomerációs megállapodás pénzügyi problémákat okozna, noha akkor már 10 napja tudta, mekkora a baj. Amikor január végén Lázár János a főpolgármesterrel megállapodott az új agglomerációs tarifarendszerről, ő már jelezte, hogy a kieső bevétel hiányozni fog a közösségi közlekedés költségvetéséből.

Könnyen belátható, hogy ha az összes agglomerációs településről Érdtől Gödig, Monortól Esztergomig a korábbi ár feléért ingázik mindenki (19 ezer helyett 9500 forintért havonta), a diákok még olcsóbban, és az olcsóbb bérletek hatására viszont továbbra sem ingáznak többen – végképp nem kétszer annyian –, akkor ebből bevételkiesés származik. Ha ezt az állam nem fizeti ki, sőt, fenntartja a korábbi, brutális mértékű adóelvonást a Fővárostól, akkor ez így nem lesz fenntartható.

Szerinte hosszú távon az nem fog működni, hogy a másfélmillió agglomerációban élő utas félárú, olcsóbb ingázását a főváros próbálja finanszírozni. Az első tényleges elszámoláskor, október végén lehet pontosabban látni, ki mennyit bukott pontosan, a szolgáltatók bevételkiesését az állam (és a MÁV) milyen arányban fogja finanszírozni, mennyi kiesés csapódik le tartósan a Fővárosnál és a BKK-nál. Szerinte a májusi előterjesztés az első bizonyíték azonban arra, hogy valótlanok voltak azok az állítások, amelyek szerint a Főváros jól járt, amit Karácsony Gergely a kampányban is pontosan tudott már.