Jogerősen négy év fogházat kapott Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke

Agócs az utolsó szó jogán: „Nagyon sajnálom, nem gondoltam, hogy bűncselekményt követek el.”

Jogerősen négy év fogházbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra, és egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét. A Fővárosi Ítélőtábla megkeresésünkre azt közölte, hogy a kétrendbeli hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében bűnösnek kimondott férfi a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható leghamarabb feltételesen szabadlábra.

Az elsőfokú ítéletben megállapított tényállás lényege szerint Agócs az egyik országos nemzetiségi önkormányzat képviselőtestületének elnökeként két képviselőtársának is felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond az önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről és közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választása érdekében.

Agócs négy év börtönt és 260  ezres pénzbüntetést kapott elsőfokon azzal, hogy a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a beismerő vallomását. Súlyosító körülmény volt a korrupciós bűncselekmények elszaporodottsága, valamint azt, hogy a férfi a cselekményét büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Kapcsolódó
Ügyészség: 30 millióért árulta az Országos Roma Önkormányzat elnöke saját vezetői tisztségét
Agócs János nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész hosszabb tartamú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás, és magasabb összegű pénzbüntetés kiszabása miatt, míg Agócs és védője enyhítésért fellebbezett. A fellebbviteli főügyészség nem tartotta alaposnak a védelmi fellebbezéseket és fenntartotta a súlyosítás iránti fellebbezést.

Agócs a mai tárgyaláson azt mondta az utolsó szó jogán, hogy nagyon sajnálja a történteket, és hogy nem gondolta volna azt, hogy bűncselekményt követett el, végül pedig a büntetése enyhítését kérte.

A táblabíróság egymillió forintra felemelte a politikus büntetését. A terhelt megromlott egészségi állapota miatt azonban Agócsnak nem börtönben, hanem az enyhébb fokozatú fogházban kell letöltenie majd a négy éves büntetését. Az ítélet jogerős.