Pert fontolgat a kirúgása miatt a Magyar Péter tüntetésén beszédet mondó lelkész

Úgy gondolja, a politikai véleménye miatt rúgták ki, amit Menczer Tamás nyíltan be is vallott.

Munkaügyi per indítását fontolgatja Tarr Zoltán református lelkész, akit azután rúgták ki állami állásából, hogy beszédet mondott Magyar Péter Kossuth téri nagygyűlésén, tudta meg a 444.hu.

Tarrt, aki korábban zsinati tanácsos is volt, hétfőn azonnali hatállyal, indokolás nélkül bocsátották el állami munkahelyén, a Neumann János Nonprofit Kft. nevű minisztériumi háttérintézménynél, amit azért tehettek meg, mert még éppen nem járt le a három hónapos próbaideje. Csakhogy, Tarrt időközben több ügyvéd, munkajogász is megkereste, és tájékoztatták, hogy az indoklás hiánya nem ad szabadkártyát a munkaadók kezébe:

az azonnali hatályú felmondás jogát nem lehet például megtorlásképpen vagy az egyenlő bánásmód követelményébe ütköző módon gyakorolni.

A Magyar Helsinki Bizottság sajtósa a lapnak elmondta, hogy ennek teljesen gyakorlatias következményei vannak, például az, hogy az indoklás hiánya nem akadálya annak, hogy a munkavállaló az egyenlő bánásmód megsértésére hivatkozzon, és azt állítsa, hogy a munkaviszonyát például a politikai vagy más véleménye miatt szüntették meg. A bíróság ilyenkor jogosult, sőt köteles annak vizsgálatára, hogy miért hozta meg a munkáltató a munkaviszony megszüntető döntését. A bizonyítás ilyenkor arra irányul, hogy mi indította a munkáltatói jogkör gyakorlóját az adott felperes munkaviszonyának megszüntetésére.

Menczer Tamás, a Fidesz új kommunikációs igazgatója egy Magyar Péterrel vívott kommentcsatában azt írta, hogy „miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!”, ami utalhat arra, hogy Tarrnak a politikai véleménye miatt kellett távoznia.

A lelkész a 444-nek elmondta, hogy ezért fontolgatja a perelést.

Tarr volt az is, aki ingyen átadta egyesületét Magyarnak. Korábban arról beszélt, hogy nem készül politikai szerepre, de szavazna Magyarra.

Magyar kirúgása után felkérte Tarrt, hogy legyen a még megalakulás előtt álló pártjának EP-képviselőjelöltje.

Kapcsolódó
Tarr Zoltán: Nem „magyarpétereztem” össze az egyházat
Nem hirtelen felindulásból elkövetett beszédet mondott a szombati tüntetésen felszólaló református lelkész, akit elbocsátották állásából.