„Biciklivel nem tudom megjárni New Yorkot” – mondta Szijjártó Péter, miután tavaly 264 millió forintból tett három repülőutat egy luxus magángéppel

Ezek munkaeszközök, nem szórakozni járnak vele.

Kedd este Szijjártó Péter interjút adott az ATV Egyenes Beszéd című műsorának. A külügyminisztérium berendelte David Pressman amerikai nagykövetet, miután Joe Biden arról beszélt, hogy Orbán Viktor diktatúrát épít. A külügyminiszter most arról beszélt: súlyos inzultus azt mondani, hogy Magyarországon nincs demokrácia, márpedig az amerikai elnök olyan mondatokat adott a miniszterelnök szájába, amelyek soha nem hangzottak el.

Szijjártó elmondta, hogy tiszteletben fogják tartani, kit választanak az amerikaiak elnöküknek jövő ősszel. A miniszter szerint nem a magyar kormányon múlt, hogy nincs a két ország között jó kapcsolat. Mint mondta, Amerika felől volt egy beavatkozási kísérlet, emellett folyamatosan vádaskodnak az amerikai vezetők. A Trump és Orbán közti értékközösség kapcsán elmondta: sok kérdésben „egy követ fújunk, egy irányba evezünk”. S

Szijjártó szerint Trump a gázai és az ukrajnai háborút is gyorsan lezárni, hiszen amíg a demokraták „agresszíven exportálják a demokráciát”, addig ő pragmatikus külpolitikát folytatott: példaként említette az arab országok és Izrael közeledését célzó Ábrahám-egyezményeket. Szerinte Trump le tud ülni Putyinnal a békéről tárgyalni.

Paks2 kapcsán elmondta: „bántóan hosszú ideje”, ő két éve felügyeli a munkát, ami ütemezetten zajlik, a 2030-as évek elejére kész lesz a két új blokk. Miután ez 2400 megawattot fog jelenteni, 70 százalék fölé ugrik a nukleáris energia részaránya itthon, mondta.

Az Átlátszó hétfőn arról írt, hogy 264 millió forintba került Szijjártó három tavalyi útja, amikre egy holland luxus magángéppel repült. Arra a kérdésre, miért volt erre szükség, Szijjártó úgy felelt, „ez technikai kérdés”, neki megmondják hol legyen, mire szálljon, a lényeg, hogy ahova kell, odaérjen. Szerinte a honvédségi gépeket sokan luxusgépként emlegetik, de neki ezen nem abból a szempontból fontosak, hogy hogy néznek ki.

Biciklivel nem tudom megjárni New Yorkot

– mondta Szijjártó, aki szerint ezek munkaeszközök, nem szórakozni járnak vele, hanem dolgozni. „Nem kergettek gyerekkoromban az asztal körül, hogy üljek fel egy magángépre” – tette hozzá.

Az Átlátszó annak is utánajárt, mennyit költenek a honvédségi repülőgépen utazó delegációk internetre és étel-italra, és arra jutottak, hogy mindkét kategóriában Szijjártó Péter útjai számítanak rekordernek: a külügyminiszter egyik kairói útján például 5,5 millió forintot költöttek ételre, italra, és még közel 7 millió forintért interneteztek.

A miniszter a kairói úttal kapcsolatban azt mondta, sokszor zsemle, szalámi, paprika és paradicsom van a tányéron, nem tudja, „mit hova könyveltek”, ez az összeg nagyon sok.