Mikszáth Kálmánhoz hasonlították Kocsis Máté szónoki képességeit, Kövér szerint Amerika lágerekbe terelné az embereket

A kongresszust délután Orbán Viktor miniszterelnök beszéde zárja.

Ma tartotta harmincadik tisztújító kongresszusát a Fidesz, ahol a küldöttek megválasztották Orbán Viktort a párt elnökének, a négy alelnököt és a párt bizottságainak vezetőit, tagjait. A tisztújító közgyűlésre előzetesen beérkezett jelölések alapján alelnöknek Gál Kinga, Kósa Lajos, Kubatov Gábor és Németh Szilárd kapott jelölést. Nem hoztak ugyanakkor formális döntést a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjéről.

Az esemény házigazdái Varga Judit volt igazságügyi miniszter, a Fidesz 2024-es EP-listájának várható vezetője és Szita Károly, Kaposvár polgármestere voltak. Varga szerint a Fidesz Európa legerősebb pártja, olyan politikusokkal, akiknek szavára az egész világon figyelnek.

Beszélt arról is, hogy a mai döntéseik egész Európa jövőjére hatással  lesznek.

Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy a rendezvényen 1500-1800 küldött és legalább ugyanennyi vendég vesz részt.

A beszédeket a Fidesz szövetségeseinek nevében Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kezdi, majd a határon túliak nevében Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszönti a kongresszust. Semjén Zsolt közölte, készen állnak arra, hogy folytassák Szent István nagy művét. ő a magyar történelem és az Európai Unió legsikeresebb politikai formációjának minősítette a KDNP és a Fidesz együttműködését, hogy 2008 óta folyamatosan az abszolút többségük van.

Kelemen Hunor a közelmúltban elhunyt Pásztor Istvánra, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökére emlékezett.

A küldöttek ezután beszámolókat hallgathattak meg: felszólal Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke, házelnök; Kocsis Máté frakcióvezető, az európai parlamenti delegáció nevében pedig Deutsch Tamás.

Adrián Zoltán / 24.hu

Kövér László házelnök az emberiség elhülyüléséről beszélt, a politikai korrektség miatti öncenzúráról. Aztán közölte, hogy az elmúlt években kitört az orosz-ukrán háború, a fegyver és olajbizniszben érdekeltek elégedettségére. Szerinte az unió két évvel közelebb került saját felszámolásához, véget ért az aranykorszak. A politikus szerint egy „Andropov-imitátort”  küldtek nagykövetnek szövetségeseink, akiket

most eléggé lefoglal az ukránok vágóhídra terelése és a világ újból lágerekbe szervezése.

Közölte, a brüsszeli föderalisták megpróbálják kiszervezni az országból a független igazságszolgáltatást, brüsszeli útonállók még a pénzünket is el akarják rabolni.

A veszteségekről is beszélt, barátaikról, akiket elvesztettek ebben a két évben, majd arról, hogy gyarapodtak is, a miniszterelnök úrnak és feleségének családja is újabb unokával bővült, gratulált ehhez. – Boldogabbak, bölcsebbek lettünk – mondta.

Kubatov Gábor megköszönte a pártnak, hogy elviselik, majd egy Gyurcsány-idézettel indított, hogy hazudtunk éjjel, nappal. A poénja az volt, hogy ezt Karácsony Feri mondta, vagy Gyurcsány Geri, mert igazából Gyurcsány Ferenc Karácsony Gergely igazi főnöke. Aztán a fővárosi szerinte áldatlan állapotokról beszélt. Közölte azt is, hogy külvárosi haverjai „budibárónak” nevezik Karácsonyt.A Fidesz alelnöke az ellenzéki politikusok és közszereplők hihetetlen gazdagodására is kitért.

Hosszasan sorolta, hogy mekkora vagyonokat halmoztak fel.

Adrián Zoltán / 24.hu

Varga Judit a fiatal Mikszáth Kálmánként konferálta fel Kocsis Mátét. Deutsch Tamás előadásában fanatikus háborús agitátoroknak nevezte az uniós politikusokat, akik genderérzékenyítő kommandókat vár el Magyarországtól, a gyermekvédelmi törvény kivezetését.

A gyermekvédelmi törvényt szigorítani fogjuk.

– jelentette be.

Közben zajlott a szavazás, délután pedig ismét beszédek hangoztak el: miniszterek, az elnökség tagjai és több fideszes településvezető is felszólaltak. Varga Mihály pénzügyminiszter ünnepélyesen bejelentette, hogy Magyarország ismét növekedési pályán van,

visszatértünk a növekedési bajnokok közé,

a legjobbak vagyunk ebből a szempontból az unióban szerinte. Jóformán teljes a foglalkoztatottság – tette hozzá, megemlítve azt is, hogy felépítették a világ legerősebb családvédelmi rendszerét. Míg Kubatov hanyatló Budapestről beszélt, addig Varga csodálatos Budapestről, igaz, ő annak kapcsán, hogy a világ filmiparának egyik központjává vált az ország. Varga szerint a baloldal a rombolásban sikeres, és ezt el kell mondani a választási kampányban is.

Vélhetően nem az Orbán-kormány kritikájának szánta, de Kósa Lajos megállapította, hogy a nyolcvanas évek közepén jóval nagyobb biztonságban voltunk. A politikus a nagyvilágban szétnézve lát veszélyeket, a gender-propagandában, a háborúkban és a migrációban. kijelentette, nincs sikeres példa a migránsok integrációjára, a legjobb nem beengedni őket. – Ha Európa nem tud mit kezdeni a migrációval, akkor fel fogja számolni önmagát – figyelmeztetett a iszlamizáció és saría törvénykezés bevezetésének veszélyére utalva.

Adrián Zoltán / 24.hu

Németh Szilárd a rezsiharc kapcsán azt mondta, hogy uniós tisztségviselők az orosz energiától való függőség csökkentését akarják. A politikus erre azt mondta, nemzeti hatásköröket érintő témákban mertek megszólalni, és jobban tennék, ha ezt többet nem csinálnák. Észtországban és Olaszországban (mert ennek a két országnak a politikusait említette Németh) eközben sokan azt mondták, hogy nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem tudnak majd fűteni a télen, míg nálunk magyaroknál ilyen problémák nincsenek akkora arányban.

A jövő júniusi európai parlamenti választások kapcsán Gulyás Gergely kifejtette, hogy jobbra tolódás várható az uniós politikában, Magyarország ehhez úgy tud hozzájárulni, ha nem szavaznak „idegenlégiósokra”, vagyis ellenzéki politikusokra, „brüsszeli ügynökökre”.

Szijjártó Péter külügyminisztert nagy ovációval fogadták a küldöttek. A politikus szerint izgalmas időket élünk, a megfelelő mértéken felüli dózisban izgalmasat. Ő is a háborús veszélyről, a gendertémáról, a klímaaggodalmakról és a migrációról szólt. – Ezeket az agyament dolgokat nem lehet ránk kényszeríteni – jelentette ki, hozzátéve: „nekünk Magyarország az első”. – Tavaly 275 ezer illegális bevándorlót állítottunk meg, nincs szükség Európában terroristákra, hiába fogadnak el az unióban bármilyen migránskvótát is – mondta. Szijjártó arra számít, hogy emiatt még erősebb támadások zúdulnak a kormányra, és a kongresszus támogatását kérte a további harchoz.

Adrián Zoltán / 24.hu – Érkeznek a küldöttek a Fidesz 30. tisztújító kongresszusára.

A Fidesz legutóbbi, 2021-ben tartott tisztújító kongresszusán a küldöttek újabb két évre választották pártelnökké Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz alelnökeinek pedig Kósa Lajost, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot és Gál Kingát választották meg.

A szombati kongresszus előtt akciózott a Momentum, közleményükből kiderült, hogy elvitték az igazságot és a megszorítások kupáját is az állampártnak. Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője „Az Év Megszorítója” kupával és a Momentum plakátautójával érkezett a Fidesz kongresszusára, ahol sajtótájékoztatót tartott a magyar gazdaság valódi helyzetről, majd megpróbálta bejutni és átadni ezt a kupát a fideszeseknek. Szerinte minden magyarnak joga van tudni azt, hogy Nyugat-Európában olcsóbb a bevásárlás, mint Magyarországon; hogy az egész EU-ban Magyarországon a legmagasabb az infláció; hogy 2022 óta 50 megszorítást vezetett be és hússzor emelt adót a megszorítások kormánya, miközben Orbán havi 5 millióra emelte a saját fizetését.