Iványi Gábor levélben fordult Orbán Viktorhoz

A MET vezetője arról írt, milyen következménye lesz, ha 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül.

Levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez Iványi Gábor az egyháza által fenntartott iskoláktól és otthonoktól elvett állami támogatások ügyében, írja a Népszava. A levélben a MET vezetője arról írt, milyen következménye lesz, ha 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül.

Az abaújkéri iskolában és a beregi térségben lévő oktatási intézményben már annyi pedagógus távozott, hogy átmenetileg fel kellett függeszteni a tanítást. Más intézményekben is hasonló helyzet várható a következő napokban, hiszen ahogy Ivány egy sajtótájékoztatón elmondta, a NAV az októberi teljes állami normatívájukat is leemelte a számláikról, így immár harmadik hónapja nem érkezett meg az ezer dolgozó bérköltséget fedező 220 millió forint.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arra kérte Iványit, hogy nyilatkozzon a Magyar Evangéliumi Testvérközösség, mely oktatási intézmények állami átvételét kéri, ám a MET Vezetője szerint több száz nyilatkozat jutott el hozzá, amelyben a szülők megerősítik, nem szeretnék, hogy gyerekeik máshol tanuljanak.

A lap emlékeztet, hogy a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület országszerte számos szociális, oktatási, egészségügyi, családsegítő intézményt tart fent. A jelenlegi krízishelyzet oka többek közt az, hogy nem kapták vissza egyházi státuszukat, pedig annak elvételét az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is jogsértőnek nevezte. Az egyházi státusszal kiegészítő normatíva is járna, de mivel akormány visszatartja ezt a pénzt, köztartozásokat halmoztak fel.

Kapcsolódó
Újabb forrástól esett el Iványi Gábor egyesülete
Már csak a magánszemélyek, cégek, és civil szervezetek segítségére számíthatnak.