Hatfős tinibanda követett és fosztott ki gyalogosokat Salgótarjánban

Négy fiatalra is felfüggesztettet kértek.

Hatfős tinibanda fosztott ki magukat megvédeni képtelen gyalogosokat Salgótarjánban. A Balassagyarmati Járási Ügyészség lopás, kifosztás és közokirattal való visszaélés vétsége miatt emelt vádat ellenük.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség közleménye szerint az elkövetéskor 15 és 19 év közötti fiatalok 2021 áprilisában követték el az első cselekményüket, ekkor négyen voltak.

A társaság lány tagja kihívóan kezdett viselkedni az ittas férfival a salgótarjáni buszpályaudvaron, hogy elterelje a figyelmét. Eközben az egyik fiú kivette a férfi zsebéből a telefont és a helyszínről több irányba elszaladtak.

Pár hónappal később egy ittas nőnek ajánlották fel ketten, hogy hazakísérik. Útközben elvették tőle a hóna alatt tartott pénztárcáját, a benne lévő személyes irataival, bankkártyájával és készpénzzel együtt, valamint kikapták kezéből a mobiltelefonját és elfutottak.

2021. szeptember 16-án két fiú követte a láthatóan nehezen mozgó 81 éves nyugdíjast, és kikapták a kezében lévő táskát, amiben a pénze és a kulcsa volt. A készpénzt kivették belőle, a táskát és a többi értéket a templom udvarában hagyták.

Utolsó alkalommal egy 78 éves nőt követett és fosztott ki két elkövető. Egy közeli, félreeső helyen átnézték az áldozatuk táskáját, a készpénzt kivették belőle, a táskát pedig a benne lévő iratokkal elrejtették.

A hat fiatal ezekkel a módszerekkel összesen 135 ezer forintnyi értéket zsákmányolt, melyet különböző arányban osztottak el egymás között. Az általuk okozott kárnak csak egy része térült meg a nyomozás során.

A hat vádlott közül néggyel szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetést, egyikőjükkel szemben pénzbüntetést, míg a hatodik fiatallal szemben próbára bocsátást, továbbá hármukkal szemben vagyonelkobzást is indítványozott az ügyészség.