Hét ember ellen emeltek vádat két ügyben drogkereskedelem miatt, egyikük kislánynak is adott el drogot

Öt és tíz év közötti szabadságvesztést kértek rájuk.

Két ügyben hét ember ellen emeltek vádat drogkereskedelem miatt Heves vármegyében. Konkoly Thege László, a Heves Vármegyei Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a főügyészség négy embert vádol jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntettével. Egyikük egy kislánynak is adott el drogot, ami súlyosbítja cselekményét – tette hozzá az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A vádirat alapján az elsőrendű vádlott – egy 45 éves férfi – 2021-ben hevesi lakóhelyén nagy tételben árult kristály néven ismert, etil-hexedron hatóanyagú kábítószert, amelyet mások mellett vádlott-társai is rendszeresen vásároltak tőle továbbértékesítésre. Utóbbiak a drogot Egerben, Ózdon és környékén, valamint Kömlőn adták el, így több millió forint bevételre tettek szert.

A főügyészség a vádlottakkal szemben – bűnösségük beismerése esetén – öt és tíz év közötti időtartamú fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyben eljáró bíróságtól.

Egy másik ügyben a Hevesi Járási Ügyészség két férfit és egy fiatal nőt vádol jelentős mennyiségű új pszichoaktív anyaggal bűnszövetségben elkövetett visszaéléssel. A drogot 18. életévét be nem töltött fogyasztónak is értékesítették – közölte a szóvivő.

A vádlottak közül ketten 2021-ben és tavaly – letartóztatásukig – Tiszanánán árultak N-etil-norpentedron tartamú anyagot, melyet az idősebb férfi szerzett be ismeretlen forrásból, így egészítve ki havi jövedelmét. Előbb félgrammos kiszerelésbe csomagolta a szert, amelyet azután kétféle állagban, “csillámosként”, illetve “darabosként” árult lakásán, két társa közreműködésével.

A járási ügyészség bűnösségük beismerése esetén az elsőrendű vádlottal szemben 7 év, míg két társával szemben 5 év börtönt kiszabását kérte. A szóvivő emlékeztetett: a mostani két vádemelést megelőzően július végén további hét emberrel, köztük egy fiatalkorúval szemben emelt vádat bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt a Heves Vármegyei Főügyészség.

Ebben az ügyben a tevékenységet irányító házaspár 2020-ban, egészen 2021 májusi őrizetbe vételéig többek közreműködésével etil-hexedron tartalmú szert árult hevesi házukban, valamint Erdőtelken.