Medián: Karácsony Gergely népszerűbb, mint ismeretlen kihívója 

Most vasárnap a budapestiek 49 százaléka a főpolgármesterre szavazna.

A Medián és a 21 Kutatóközpont közös felmérése egy pillanatfelvétel, nem az önkormányzati választások előrejelzése – írja Hann Endre a HVG360-on. A Medián vezetője szerint az eredemények alapján a fővárosi kerületek polgármesterei ugyanakkor bizakodva vághatnak a kampányba. Összességében a budapestiek kétharmada (66%) jónak/nagyon jónak ítéli meg teljesítményüket (az arány kerületenként változik). Az ellenzékiek 77 százaléka nyilatkozott elismerően, de még a kormánypártiak 57 százaléka is osztotta ezt a véleményt.

A budapestiek 49 százaléka újraválasztaná Karácsony Gergelyt, ha most vasárnap tartanák a voksolást. A főpolgármester még meg nem nevezett fideszes kihívója 29 százalékot kapna, ám  Hann Endre szerint a jókora előnyt éppen azért kell óvatosan kezelni, mert ismeretlen az egyik rivális, és lehet, hogy több indulóval is számolni kell, ami felforgathatja az erőviszonyokat.

Most az ellenzékiek elsöprő többsége és a bizonytalanok, a Mi Hazánk- és MKKP-szavazók együttes csoportjának csaknem fele Karácsonyra szavazna, míg a Fidesz-hívők az ellenzékiekkel megegyező arányban pártolják saját, ismeretlen jelöltjüket. A főpolgármester népszerűsége a 40 év alattiak és a diplomások körében a legmagasabb: a 30 év alattiak körében 40, a harmincasok körében 38, míg a felsőfokú végzettségűek körében 36 százalékpontos előnnyel rendelkezik fideszes ellenfelével szemben.

Módszertan

A kutatást a HVG megbízásából június 21-e és 23-a között készítette a Medián és a 21 Kutatóközpont, a budapestieket nem, kor és iskolai végzettség szerint reprezentáló 1000 fős minta telefonos megkérdezésével.