Ács polgármestere szerint hisztéria, ami a kínai katódgyárral kapcsolatban zajlik

Szívesen tart fórumot, de csak akkor, ha több információja lesz a beruházásról.

Ha ránéz az embert, azt hiszi, hogy ez nem is egy gyár, hanem valamilyen kastély vagy mit bánom én micsoda. Ha hirtelen ránéz az ember azt hiszi, hogy Amerikából küldték azt a képet, de nem, hanem ez Kínából, a központból származik

– így beszélt Szentirmai István, Ács fideszes polgármestere a városban épülő katódgyár látványtervéről az ATV híradójának. A tervek szerint 2026-ra elkészülő gyár építését Szijjártó Péter június 21-én jelentette be. Ez lesz a kínai Huayou Cobalt első európai üzeme.

Néhány nappal a külügyminiszter bejelentése előtt Ács polgármestere még cáfolta, hogy akkumulátorüzem létesül a településen.

A katód az elektromos akkumulátor nélkülözhetetlen része. Az 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet teremtenek.

A polgármester ígéretéhez híven a város Facebook-oldalán igyekszik tájékoztatni a lakosságot, egyik posztjában például azt taglalja, hogy nem akkumulátor gyár, hanem katódüzem épül, és hogy a cég hivatalos tájékoztatásából kiderül, hogy nincs környezetterhelés és szennyezés.

A hétvégén helyi civilek nyílt levelet írtak a polgármesternek, amelyben azt kérik, közmeghallgatáson tájékoztassák a lakosságot a pontos tervezett technológiáról, az engedélyeztetés folyamatáról, az elvárható hatástanulmányok eredményeiről.

Szentirmai István polgármestere az ATV-nek azt mondta:

Véleményem szerint egy hisztéria folyik ebben a témában, hisz úgy, ahogy én sem tudok minden erről még teljesen, ők is alapjában véve olyanról nyilatkoznak, amit nem tudnak pontosan, hogy milyen körülmények lesznek.

A polgármester egyébként tartana fórumot az ügyben, de azt mondja, majd csak akkor, ha több információ birtokában lesz.