A Citadella felújítását végző NER közeli vállalkozók segítségére sietett a kormány

Hogy véletlenül se csorbítsa a hasznukat az infláció.

Úgy tűnik csúszásban van a Citadella erőd felújítása. Egy múlt heti salátatörvényben a Szabadságharcosok Múzeuma, a Szabadság Bástyája kiállítás, valamint a Citadella és környezete felújításhoz szükséges közterület foglalás végét 2025. december 31-re tolták ki, holott eredetileg 2023-ra, majd 2024-re volt ütemezve a kiállítóhely átadása, írja a Népszava.

A felújítást végző két NER közeli cég – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt. – konzorciumával kötött kontraktust idén márciusban módosították. Ezután

a keretmegállapodásban szereplő költségvetést minden évben automatikusan hozzáigazítják az éves inflációhoz.

Az ár indexálására minden naptári évben sor kerül, erről a vállalkozó egyszerűen értesíti a megrendelőt.

Az infláció 2022-ben 14,5 százalék volt, erre hivatkozva emelték a szerződés értékét nettó 14,9 milliárdról 17,9 milliárdra. Ez az összeg jövőre akár 20 milliárd fölé hízhat, mivel az építkezés a jelek szerint akár 2025 végéig is húzódhat, és a vállalkozók kétszer is árat emelhetnek.

Az árkockázat megosztása az állami megrendelők és az építési vállalkozások között egy januárban megjelent kormányrendelet értelmében valósulhat meg. Ennek ellenére az árindexálás utólagos szerződésbe építése – bár fokozatosan erősödik –, még nem terjedt el széles körben.

A Citadella esetében már ennek szellemében módosították a szerződést, ráadásul a Közbeszerzési Értesítőben szereplő inflációs adatnál nagyobb mértékben emelték meg a 14,9 milliárdos eredeti összeget. Meglepő továbbá, hogy a szerződés 17,9 milliárdra hizlalt értékéből hogyan fizettek ki eddig négy lehívással összesen 18,8 milliárd forintot.

A Népszava a munkálatok csúszásának okairól és a projekt jelenlegi állásáról kérdezte Várkapitányságot választ azonban nem kaptak. Azt a kérdést is kerülték, hogy miért kellett a vállalkozók számára kedvező módon módosítani márciusban a kivitelezési keretszerződést.