Jordan Peterson: Európának is kell egy olyan mumus, mint Trump, és Orbánt jelölték ki erre a szerepre

A kanadai pszichológus, életmód tanácsadó szerint szinte lehetetlen Magyarországról valós, megbízható információhoz jutni.

Mindig jól jön, ha valamivel folyamatosan riogatni lehet az embereket, ha démonizálni lehet valakit. Európának is kell egy olyan mumus, mint Donald Trump, és erre a szerepre Orbán Viktort jelölték ki

– fejtette ki a Mandinernek adott interjújában Jordan Peterson kanadai pszichológus, aki május 9-én tartott előadást Magyarországon a Papp László Budapest Sportarénában.

Az önsegítő guru úgy látja, hogy szinte lehetetlen Magyarországról valós, megbízható információhoz jutni a hagyományos médiából. Szerinte Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt is is „kipécézte” magának a nyugati sajtó, de annyira népszerű Európa-szerte, hogy ez nem vált be, Orbán viszont „jól hozza a főgonoszt”. A technológiai korszakváltás következtében Peterson szerint a hagyományos médiának leáldozott: öt év múlva a CNN már nem lesz sehol, ahogy az MSNBC és a Fox News sem. Utóbbi Peterson szerint kinyírta magát Tucker Carlson kirúgásával.

A pszichológus arról is beszélt, hogy jól ismeri Novák Katalint, akit nagyra tart a családpolitika terén elért eredményei miatt.

A magyar családpolitikáról azt gondolom, hogy ha valóban alaposan ismernék világszerte, a legtöbb ember egyetértene vele. Az emberek túlnyomó többsége nem őrült baloldali

– tette hozzá Peterson, aki tavaly állami kitüntetést kapott a magyar köztársasági elnöktől.

Az önsegítő jellegű bestsellerszerző az unióval kapcsolatos álláspontját is kifejtette. az nem megoldás, ha a helyi szuverenitást feláldozzuk néhány idióta brüsszeli bürokrata kedvéért.

Az Európai Unió mára bábeli torony lett, nem tűri a nemzeti külön érdeket

– mondta, hozzátéve, hogy a britek is „jól megvannak” a kilépésük óta.

Megjegyezte: ha eljöhet még a nyugati értékek reneszánsza, az nagy valószínűséggel Közép-Európából indul.

Petersonnal az előző, 2019-es budapesti látogatása során beszélgettünk:

Kapcsolódó
Orbánnál járt, aztán a bazilikánál gyógyított a világhírű önsegítő guru
Jordan Peterson pár év alatt lett a polkorrektség elleni kultúrharc hőse. Sokak által várt budapesti előadása szürreálisra sikerült, de előtte beszélgettünk is vele egy kicsit.