Egyetlen egy ellenzéki képviselő van, aki egy év alatt egyszer sem szólalt fel az Országgyűlésben

Az elmúlt egy évben Rogán Antal kénytelen volt válaszolni egy azonnali kérdésre, Rétvári Bence pedig összesen 56 alkalommal mondta ki Gyurcsány Ferenc nevét.

Hosszú írással emlékezett meg a Telex arról, hogy pontosan egy évvel ezelőtt, 2022. május 2-án megalakult az ötödik Orbán-kormány. A cikkben szó esik olyan tanulságokról, mint hogy

A legérdekesebb összesítés ugyanakkor a parlamenti felszólalásokat vizsgálja, pontosabban azt, mely képviselők voltak a legaktívabbak, kik kértek szót a legtöbbször, vagy épp kik maradtak végig csendben.

A legaktívabb toronymagasan a fideszes Rétvári Bence volt, ő 254 alkalommal kapta meg a szót, és összesen 16 óra 51 percet beszélt. Őt követi Koncz Zsófia, aki előbb Palkovics László majd Lantos Csaba államtitkára volt, munkája során 132-szer szólalt fel a parlamentben. Csak eggyel marad  el tőle a KDNP frakcióvezető-helyettese, Nacsa Lőrinc, majd jönnek az ellenzékiek: az LMP-ből Keresztes László Lóránt 127-szer kapott szót, őt követi a Jobbikból Z. Kárpát Dániel 116-tal.

A Telex megjegyzi, hogy Rétvári az előző parlamenti ciklusokban is rengeteget beszélt, 2014 és 2018 között nem kevesebb mint 68 órát, 2018 és 2022 között ennél valamivel kevesebbet, 55-öt. Érdekesség, hogy a Belügyminisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára tavaly május 2-a óta a 254 felszólalásából 56-ban említette meg valamilyen formában Gyurcsány Ferenc DK-elnök nevét.

A fent említettek mellett vannak kevésbé aktív képviselők is, akik egy év alatt egyszer sem szólaltak meg. Köztük vannak olyan nagy nevek, kivétel nélkül a kormányoldalról, mint Kubatov Gábor, Budai Gyula vagy épp Kövér László, aki csak házelnöki minőségében szólalt fel. Ellenzéki oldalról mindössze egy képviselő van, aki egyetlen egyszer sem ragadta magához a szót: Hadházy Ákos, aki bár megszenvedett azért, hogy letehesse képviselői esküjét, már a legelején világossá tette, hogy nem fog részt venni az Országgyűlés munkájában.

További említésre méltó fejlemény, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal öt év hallgatás után újra megszólalt, amikor kénytelen volt válaszolni Jámbor András azonnali kérdésére, amelyben a miniszter és Schadl György viszonyáról érdeklődött. Íme: