Kiderült, ki veszi át Lázár János posztját, amiről brüsszeli nyomásra mondott le

Az egyik egyetemi alapítvány kuratóriumából távozott a miniszter, Nagy István agrárminiszterrel együtt. Pótolták őket.

Miután az Európai Unió jelezte, hogy aggályos és összeférhetetlen, hogy fideszes miniszterekkel, államtitkárokkal, képviselőkkel és polgármesterekkel vannak tele az egyetemi alapítványok kuratóriumai, és amíg ezt a problémát fel nem oldják, addig semmilyen uniós forrást nem kaphatnak az alapítványi egyetemek, a politikusok kénytelenek voltak távozni a szervezetekből.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumából Lázár János és Nagy István miniszterek távoztak brüsszeli nyomásra. Helyettük új tagokat választottak – közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

Az alapítvány kuratóriuma és felügyelőbizottsága hétfői együttes ülésén választották meg az új kuratóriumi tagokat, Éder Tamást és Potori Norbertet. Ismertették: Éder Tamás 2001 és 2002 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 2002 után a magánszektorban dolgozott, meghatározó magyar élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok vezető tisztségviselője (Pick Szeged, Sole-Mizo, Dalmand Zrt.). 2007 és 2019 között az Európai Húsfeldolgozók Szakmai Érdekképviseletének az alelnöke volt, jelenleg is tagja. 2013 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnökeként sok ezer vidéki kisgazdálkodó érdekképviseletében vesz részt.

Potori Norbert 2000 óta munkatársa, 2011 óta kutatási igazgatója az Agrárközgazdasági Intézetnek. A Magyar Tudományos Akadémia agrárközgazdasági bizottságának választott tagja. Szakterülete az EU-s és magyar agrárpolitika. A kuratórium elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Tagjai: Horn Péter, aki – mint írták – jártas az akadémiai vezetés, az állattenyésztési szakmai, valamint az oktatásszervezési területeken; továbbá Bedő Zoltán, aki a növénytermesztés mellett a tudományos és alkalmazott kutatói területek közismert szakértője.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány legfontosabb feladata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fenntartói feladatainak ellátása. Az alapítvány kuratóriumi tagjainak szakmai és vezetői tapasztalata a fenntartott egyetem tudományos profilját, illetve a fenntartással összefüggő feladatokat támogatja – tudatták a közleményben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még egy február eleji Kormányinfón közölte: az egyetemi vagyonkezelő közalapítványokban nem maradnak politikusok, ezzel teljesít Magyarország egy uniós feltételt, hogy hozzáférhessen a helyreállítási alap forrásaihoz. Hozzátette, ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra is. Ha kell, a kormány azon is kész módosítani, hogy a kuratóriumi tagok megbízatása ne élethosszig, hanem meghatározott ideig tartson – közölte akkor a tárcavezető.

Kapcsolódó
Többet költenek az egyetemi vagyonkezelő alapítványok a vezetőikre, mint a saját ösztöndíjprogramjaikra
Körülbelül ezer milliárd forintnyi állami vagyont adtak át az egyetemeket fenntartó alapítványoknak, de a saját működésükre is állami apanázst kapnak.