Direkt36: A háború kitörése után a Mészáros-bankban nyitott számlát az „orosz kémbank”

Meg akarták kérni Varga Mihályt, hogy járjon közbe.

Miután az ukrajnai háború kitörése után az OTP Bank megszüntette az orosz vezetésű és budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) számláit, a Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló MKB Bankhoz mentek át – írja hétfői cikkében a Direkt36.

A cikk egy februárban kiszivárgott dokumentumcsomagot idéz, amely szerint az OTP tavaly március 22-én levélben közölte a közvéleményben „orosz kémbankként” emlegetett NBB, hogy a náluk vezetett forint, euró és angol font levelezőbanki számláit meg fogják szüntetni. Az OTP a döntést a belső szabályzatával indokolta, mely szerint az OTP ügyfeleinek tulajdonosai nem lehetnek olyan személyek, akik szankciók hatálya alatt állnak, és az NBB-re ekkor már az Európai Unió és az USA is kivetett háborús szankciókat.

A Direkt36 azt írja, hogy az NBB pénzügyi igazgatója, Elliott Auckland 2022 végén a bank siralmas helyzetéről tájékoztatta a bank többi vezetőjét, miszerint tavaly márciusban a bank a fizetésképtelenség szélén állt. A dokumentum szerint az NBB „olyan kritikus banki partnereket veszített el, mint az OTP, az ING és a Goldman Sachs, ami pénzügyi veszteségeket okozott, és fennállt annak a veszélye, hogy a banki tranzakciók során problémák léphetnek fel”.

Az NBB az új banki partner keresgélése során jutott el a kormányközeli MKB Bankhoz, amely azonban eleinte halogatta az NBB számlanyitásáról szóló döntés meghozatalát – állítja a Direkt36. A levelezésben megosztottak egy cikket, mely szerint az orosz Roszatom egyik magyarországi cége az orosz Sberbank magyar leányvállalatának csődje miatt tavaly márciusban az MKB-nál kezdett el bankolni, az NBB orosz alelnöke, Georgij Potapov pedig felháborodott, hogy az ő számlanyitásukat miért halogatják. Potapov néhány nappal a 2022-es parlamenti választás előtt azt írta Varga Mihály pénzügyminiszterre utalva azt írta:

Azt hiszem, a megfelelő választási eredmény után fel kell kérnünk Varga M.-t, hogy beszéljen dr. Barna Zsolttal, a Magyar Bankholding és az MKB Bank elnök-vezérigazgatójával.

A dokumentumokból nem derült ki, hogy végül ténylegesen kértek-e közbenjárást a kormánytól, de az NBB honlapján elérhető információk szerint a bank számlát nyithatott az MKB-nál. A Direkt36 szerint azonban kérdéses, hogy a minap kivetett amerikai szankciók miatt ezt a számlát meddig tarthatja meg az NBB, amelyből már Magyarország is kilépett.