Az államtitkár szerint nem a kormány tehet róla, hogy még mindig Schadl György a végrehajtók elnöke

Nem kormányzati hatáskör a végrehajtók felügyelete.   

A mai parlamenti napon az LMP azt a kérdést feszegette, hogyan miképp lehet Schadl György továbbra is a végrehajtói kar elnöke – írja a távirati iroda.

Keresztes László Lóránt ugyanis azt kérdezte: hogyan történhet meg az, hogy Schadl György, “a végrehajtói maffia egyik fontos embere” továbbra is a végrehajtói kar elnöke lehet úgy, hogy 2021 novembere óta letartóztatásban van. Az ellenzéki politikus szerint nem szimbolikus a pozíció, mert a kinevezett végrehajtóknak a kar elnöke előtt kell esküt tenni. A minisztérium mégsem kezdeményezett törvénymódosítást, ezért arról érdeklődött: miért tartják pozícióban a “korrupt fővégrehajtót”.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára minderre úgy válaszolt: a kormánynak és a kormány tagjainak sincs semmilyen hatásköre abban, hogy kit választ meg a végrehajtói kar elnökéül. A végrehajtói kar tagjai kétharmados többséggel bármikor visszahívhatják az elnököt, ez a legutolsó, tavalyi közgyűlésükön nem történt meg – jelentette ki.

Hozzátette: a végrehajtási szervezet feletti felügyeletet nem a kormány vagy az Igazságügyi Minisztérium, hanem a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el, akik bármilyen törvénysértés észlelése esetén a kar közgyűlését is összehívhatják.

Nemrég Jámbor András azt kérdezte Rogán Antaltól, hogyan kapcsolódik Schadl Györgyhöz, és milyen kapcsolatban van a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökével. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter azt mondta: „nem tudom, hogy Schadl és Schádl ugyanazok a személyek-e, de egyvalamiről biztosíthatom, nem ismertem és a jövőben sem fogom őket megismerni.”

Kapcsolódó
Hiába járt le, nem vették el Schadl végrehajtói engedélyét
Másokét viszont elvették: többen feljelentést is tettek emiatt.