Schiffer András: A Semjén-féle lemezt tette fel annak idején Horn Gyula is

Semjén a napokban indokolta meg, miért szavazták le 27-szer a kommunista ügynökakták nyilvánosságra hozatalát.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Hang kérdésére fejtette ki – a kordonmentesített Karmelita épülete előtt –, hogy miért szavazták le 27-szer a kommunista ügynökakták nyilvánosságra hozatalát.

Ha nyilvánosságra hoznánk az ügynökaktákat, olyan embereket is lebuktathatnánk az utódállamok felé, ami Magyarországnak nemzetbiztonsági kárt okozna. Egyszerűen a magyar emberek védelmében, a nemzeti érdekek szempontjából meggyőző volt, amit az adott szolgálatok vezetői tanácsoltak, hogy magyar nemzetbiztonsággal ellentétes lenne, hogyha bizonyos ügynökök neve nyilvánosságra kerülne. (…) Ha egy ország ügynökhálózata nyilvánosságra kerülne, az megrendítené az ország nemzetbiztonságát

– magyarázta.

Schiffer András ügyvéd, az LMP egykori frakcióvezetője és társelnöke szerint „sok éves hallgatás után, a miniszterelnök-helyettes feltette a három évtizedes lemezt”. Facebookon közzétett bejegyzésében kifejti, hogy szerinte Semjén nem mond igazat, mert ha megszavazták volna az általa törvényjavaslatot, akkor ilyen veszély biztosan nem állna fenn. A 2016-ban beterjesztett javaslat szerinte meglehetősen nagyvonalúan kezelte a jelenleg is fennálló nemzetbiztonsági szempontokat:

A Semjén-féle lemezt tette fel annak idején Boross Péter és Horn Gyula is. Kicsit serceg és nem kicsit hamis

– zárja sorait Schiffer.