Az MNB-székház nem a pénz miatt Lázár-listás

A kormány nem nyújtott állami támogatást az épület felújításához.

Korábban Lázár János miniszter Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció) képviselő kérdésére tette közzé a tételes listát, amely felsorolta, mely a kormány által támogatott beruházásokat tart felülvizsgálandónak. Ezek egyike volt a „Magyar Nemzeti Bank székházának felújítása, átalakítása és bővítése”. Tóth Bertalan (MSZP) ezt rejtélyesnek tartotta, mert a jegybank korábbi közleménye szerint  a Szabadság téri székház teljes rekonstrukciója, a műemléki épület teljes külső, belső felújításának költsége 54 milliárd forint, amit a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából fedez.

A feloldhatatlannak tűnő ellentmondás miatt rákérdezett Matolcsy Györgynél, nyújtott-e állami támogatást a kormány a felújításhoz. A Magyar Nemzeti Bank elnöke közölte: nem fizetett a kormány a székház rekonstrukciójáért, a beruházáshoz a jegybank leányvállata, az MNB Ingatlan Kft. sem kapott állami támogatást. A jegybank tőkeemeléssel finanszírozza leányvállalata projektjét, így az a jegybank mérlegében a befektetések között kerül kimutatásra, eredményhatása nincs. Miután a projektet az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága mentesítette a közbeszerzés alól, a kivitelezőt is az MNB Ingatlan Kft. választotta ki.

Tóth Bertalan a biztonság kedvéért a listát készítő Lázár Jánosnál is rákérdezett, hogy kapott-e, ha igen, mekkora összeget a Magyar Nemzeti Bank beruházása. A miniszter megbízásából Csepreghy Nándor államtitkára azt válaszolta, hogy nincs semmiféle ellentmondás. A lista ugyanis azokat a budapesti beruházásokat tartalmazza, amelyeket az Orbán-kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított. Az, hogy ezt 2021. szeptemberében megtették, semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy nyújtanak-e mellé pénzügyi támogatást vagy sem.

A konkrét kérdésre az államtitkár is azt válaszolta, a Magyar Nemzeti Bank székházának felújítása, átalakítása és bővítése nem kapott állami támogatást.