Megjelent a rendelet a régi-új miniszterek új feladatairól

Orbán Viktor így osztotta szét a Palkovics Lászlótól megörökölt hatásköröket Lázár János, Nagy Márton és Lantos Csaba között.

Az Országgyűlés kedden dönthet az új minisztériumi struktúráról, de a Magyar Közlönyben már meg is jelent az az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amely részletezi az érintett tárcavezetők feladat- és hatásköreit. A Palkovics Lászlótól megörökölt területek közül Lázár János a jövőben építési és közlekedési miniszterként előkészíti

vonatkozó jogszabályokat.

Lázár János irányítja, szervezi, összehangolja a közlekedési hálózati infrastruktúra fejlesztését, így

A miniszter ellátja a logisztikai rendszerek fejlesztési irányainak meghatározásával kapcsolatos, a műszaki és közlekedési örökség megőrzésével és bemutatásával kapcsolatos kormányzati feladatokat. Az informatikáért felelős miniszterrel egyetértésben kidolgozza az ágazati infokommunikációs infrastruktúra-fejlesztési javaslatokat, valamint szolgáltatási stratégiáját.

Nagy Márton immár az önálló minisztériuma élén felelős lesz

A gazdaságfejlesztési miniszter együttműködik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével, a Gyáriparosok Országos Szövetségével, a Magyar Bankszövetséggel, a feladatköréhez tartozó egyéb gazdasági kamarákkal.
Meghatározza a belgazdaság irányításának cél-, eszköz- és intézményrendszerét, fejlesztési koncepcióját. A rendelet hosszan részletezi a miniszter foglalkoztatáspolitikai feladadatait, amely szerint például Nagy Márton felel a bérpolitikáért, ennek keretében ő dolgozza ki a kormányzati bérpolitikára vonatkozó javaslatokat,terjeszti elő a költségvetési intézményi szféra illetményrendszereinek összehangolt alakítására vonatkozó javaslatokat. Értékeli a szektorok, ágazatok, szakmák kereseti viszonyait, koordinálja a versenyszféra keresetalakulásának befolyásolását célzó, érdekegyeztetéssel kapcsolatos kormányzati feladatokat, és kidolgozza az érdekegyeztető tárgyalásokon a versenyszféra keresetalakulására és a kötelező legkisebb munkabér meghatározására vonatkozó kormányzati tárgyalási pozíciókat. A lemondott Palkovics László helyett ő viszi tovább az iparpolitikához kapcsolatos feladatokat, ő felel a védelmi fejlesztésekért is.

Az új Energiaügyi Minisztérium élén, az új miniszter Lantos Csaba felel

Az Orbán-kormány új minisztere az energiapolitikáért való felelőssége keretében

Lantos Csaba felel egyebek mellett a fenntartható fejlődésre és a fenntartható fejlesztésekre vonatkozó stratégia megalkotásért és végrehajtásáért.

Kapcsolódó