Ungár Péter: Amíg Orbán Viktor van, zöldfordulat nem lesz

Az LMP társelnöke azt elemezte, mire lehet számítani Palkovics László lemondása után.

„Orbán Viktor kormányaiban viszonylag ritkán mondanak le saját elhatározásukból miniszterek. Palkovics László döntése tehát fontos, önmagán túlmutató esemény, ami a kormánypárton belüli súlyos viták lenyomata” – írta Facebook-oldalán Ungár Péter. Szerinte súlyos energiapolitikai vitái voltak Orbán Viktorral a miniszternek, aki olyanokat mondott az elmúlt időben, hogy lejárt az olcsó fosszilis energia kora, az országnak teljesen új energiastratégiára van szüksége, nem kellene tiltani a szélenergiát.

Az LMP társelnöke úgy véli, súlyos káosz uralkodik a kormány energiapolitikájában, de az elmúlt napok eseményeiből az is lástzik, hogy a  kormányfő nehezen magyarázható ragaszkodása a fosszilis energiához és ellenállása a megújuló energiával szemben már a kormánypárton belül is konfliktusokat okoz, de ezeket a vitákat Orbán Viktor nyeri, ebben a kérdésben semmilyen kompromisszumra nem hajlandó.

Amíg Orbán Viktor van, zöldfordulat nem lesz.

Ungár szerint ezeket a vitákat Orbán Viktor csak a Fideszen belül nyerheti meg, országosan nem, mert mindenki más érti, hogy ha az elmúlt tíz évben sorra építették volna a szélerőműveket, ha lenne napelem minden ház tetején, ha az összes Kádár-kocka szigetelve lenne, akkor most kisebb lenne a baj.  Az LMP – Magyarország Zöld Párta azért dolgozik, hogy meggyőzze azokat, akik szintén a zöldfordulatban látják a megoldást, hogy Orbán Viktor megvilágosodására kár alapozni, az egyetlen út a kormányváltás.

Lantos Csaba nem a zöld átállás „őrangyala”

Az LMP szerint az energiaválságra nem megoldás egy olyan miniszter kinevezése, aki a fosszilis energián alapuló világrendet támogatja, márpedig a felálló energiaügyi tárca élére jelölt Lantos Csaba nem a zöld átállás „őrangyala”. Ezt Ungár Péter már sajtótájékoztatóján mondta, ahol az MTI szerint arról beszélt, hogy szükség lehet egy önálló energiaügyi tárcára, hiszen az európai politikában jelenleg ez a feladat az egyik legfontosabb, de az rossz jel, hogy kapkodva határoztak.

Emlékeztetett rá, Lantos Csaba eddig is a fosszilis energiából profitált, de korábban részt vett az egészségügyi privatizációjában is. Azt is
sérelmezte, hogy a miniszterelnök azt állította, a megújuló lenne a legdrágább energiaforrás. Szerinte a kormányfő

húzza a száját, valamilyen érzelmi problémája van a megújulókkal kapcsolatban.

Úgy vélte, a kormány máig nem tudja megmondani, miért van energiaválság. Szerinte a magyarázat éppen a fosszilis energián alapuló világrend megszűnése.

Gál József, a párt szóvivője azt mondta: a megoldás a radikális zöld fordulat, ezért Lantos Csaba kinevezése akkor jelent előrelépést, ha azonnal bejelenti a napelemekre kivetett termékdíj, a betáplálási stop eltörlését, az áramhálózat fejlesztését,  engedélyezi a szélenergia-termelést, belekezd egy épületenergetikai programba végrehajtásába.

Frissítünk!

Fontos támogatókat vesztett a klímabérlet

Bakos Bernadett (LMP) arra hívta fel figyelmet, két ember tartotta támogathatónak a klímabérletet, de már egyik sincs pozícióban, hiszen Palkovics László után lemondott Vitézy Dávid államtitkár is. Az elmúlt hónapokban ők voltak az egyetlenek a kormány tagjai közül, akik legalább úgy nyilatkoztak, hogy vizsgálják és megfontolják a klímabérlet bevezetését. Konkrét cselekvést tőlük sem láthattak, de legalább két olyan politikusról volt szó, akik azt elismerték, hogy a zöld megoldások, többek között a közösségi közlekedés erősítése segítenek megoldani az energiaválságot. Mára kiderült, a Fideszben már ez sem fér bele, mindkét kormánytag beadta a lemondását. A közlekedésért pedig mostantól Lázár János felel, akit a fenntarthatóság vélhetően még a budapesti fejlesztéseknél is kevésbé érdekel.