Szikszói kettős gyilkosság: Életfogytiglanról 17 évre enyhítették a vádlott büntetését

A táblabíróság szerint Sz. Sándor csak bűnsegéd volt az emberölésben. Nem lehet tudni, ki verte szét 12 évvel ezelőtt a házaspár fejét.

Tizenkét évvel a bűncselekmény után jogerős ítélet a szikszói kettős gyilkosság ügyében. A 83 éves János bácsit és a 79 éves Gizike nénit egészen állatias brutalitással gyilkolták meg. A gyilkos kikötözte őket a székhez, és gyakorlatilag addig ütötte a fejüket, és mellkasukat egy téglával, és puszta kézzel, amíg meg nem haltak.

A kettős gyilkossággal vádolt Sz. Sándort életfogytiglanra ítélték tavaly októberben azzal, hogy harminc év múlva bocsátható szabadlábra a leghamarabb feltételesen. A másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla azonban az elsőfokú ítélettől jelentősen eltérő tényállást állapított meg.

Megállapították, hogy Sz. Sándornak volt egy ismeretlen elkövetőtársa is, akinek a DNS mintáját megtalálták azon a kötélen, amivel megkötözték az áldozatokat. A kötélen rajta volt Sz. Sándor mintája is. A táblabíróság szerint az ismeretlen személy hajtotta végre azt a bántalmazást, ami a nő és férfi halálához vezetett, míg a férfi a támogató jelenlétével segítséget nyújtott ehhez.

Azt nem lehetett megállapítani, hogy bármily értéket elvittek-e az elkövetők. Az ítélőtábla Sz. Sándor cselekményét ezért az elkövetéskor (2011) hatályos törvény szerint bűnsegédként, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének minősítette. És 17 év fegyházra enyhítette a korábbi életfogytig tartó büntetését. Az ítélet jogerős.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a férfi becsengetett a házaspárhoz, a nyugdíjasok pedig ismerték és beengedték őt az udvarra. Ekkor a támadó egy téglával majd puszta kézzel agyba-főbe verte és megrugdosta az időseket. Ezután a magatehetetlen férfit a fáskamrába, míg feleségét a szemközti fészerbe húzta.

Ezt követően a férfi feltúrta a ház szobáit, azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy ellopott-e onnan valamit. A kutatást befejezve a lakás ajtaját kulcsra zárta és elhagyta a helyszínt. A magukra hagyott házaspár tagjai belehaltak a sérüléseikbe. Holttestüket két nappal később az egyik szomszéd fedezte fel. Sz. Sándor a cselekmény másnapján külföldre utazott és csak a holttestek megtalálása utáni napon tért vissza Magyarországra.