Csütörtökön kezd új munkahelyén a Kölcseyből kirúgott kémiatanár

Palya Tamás szerint jogos lenne, ha már holnap a helyére állna egy másik matek–kémia szakos, de nem fog, és ez a tankerület hibája.

Szeptember 30-án bocsátották el állásából a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium korábbi kémiatanárát, Palya Tamást, amiért polgári engedetlenségi mozgalom keretében többedmagával megtagadta a munka felvételét.

Palya Tamás az elküldése után egy Facebook-bejegyzésben értékelte a történteket, itt már utalt rá, hogy vannak állásajánlatai, a Szabad Európa pedig arról ír most, hogy csütörtökön már kezd is új munkahelyén. Még nincs aláírva a szerződés, ezért a lapnak csak annyit árult el, hogy egy oktatáshoz kapcsolódó weboldalnál fog dolgozni.

A végzős osztályomat otthagyni nem olyan jó érzés, és nekik sem esik jól, de tudják, megértik és elfogadják, hogy mit miért tettem. A gyerekeket tanítani, bemenni egy osztályba vagy a tanáriba, a kollégákkal lenni, az nagyon fog hiányozni

– nyilatkozta a pedagógus, hozzátéve, hogy annyiban biztos könnyebb lesz az élete, hogy tetemes mennyiségű adminisztrációs feladattól szabadul meg.

Nem tudja, hogyan oldják meg a helyettesítésüket, pláne év közben. A köznevelési törvény szerint egy pedagógus kötelező heti óraszáma 22–26 óra. Náluk eddig nem volt 26, de most lehet, hogy néhány kollégának ennyi lesz, és lehet, hogy arra már ők mondják, hogy sok – mondta a lapnak.

Jogos lenne, ha már holnap a helyemre állna egy másik matek–kémia szakos, de nem fog. Az a nevetséges, hogy azzal az indokkal rúgtak ki minket, hogy veszélyeztettük a diákok tanuláshoz való jogát. Na most én voltam bent ma is, tegnap is, az óráink ki vannak húzva, nincs, aki megtartsa. Teljesen jogos volt az igazgató írása, ami megjelent a Facebookon, hogy a tankerület veszélyezteti az oktatást. Azzal, hogy kirúgtak, sokkal több óra marad el, mint ami a polgári engedetlenség miatt elmaradt

– mondta a paedagógus, aki többi kirúgott tanártársával járt már a Helsinki bizottságnál, elképzelhető, hogy közös pert indítanak.