Megölhetek úgy egy embert különös kegyetlenséggel, hogy nem kívánom a halálát?

Nemrég igen csak felkavarta a 24.hu olvasóit, amikor egy gyilkossági ügyben első fokon 20, illetve 18 évet szabtak ki a vádlottakra, ám a jogerős ítélet ezt az egyharmadára enyhítette. Ez lehetséges? És ha igen, akkor ennek milyen okai vannak? Sándor Zsuzsa elmagyarázza.

Ennyit ér egy emberélet? Ezt a kérdést szokta feltenni a média egy része akkor, amikor egy jogerős ítélettel kapcsolatban kevesli a kiszabott büntetést. Ez történt most is abban a zalaegerszegi ügyben, amelyben az első fokon kiszabott 20, illetve 18 évet a Pécsi Ítélőtábla 7 év 6 hónapra, illetve 4 év 6 hónapra mérsékelte. Nem vitatom, ez tényleg óriási különbség. De mielőtt a részletekben elmerülnénk, hadd szögezzem le mindjárt az elején, arra a kérdésre, hogy mennyit ér egy emberélet, nem létezik válasz. A büntetőjognak ugyanis azt kell vizsgálnia, miért, hogyan, ki vagy kik által, szándékosan vagy véletlenül következett be valakinek a halála. És a zalaegerszegi ügy kapcsán azt is előre bocsátom, hogy ez esetben a szokásosnál is nehezebb volt a bíróságok dolga.

De lássuk, mi is történt valójában Zalaegerszegen. Mivel a hazai jogban – más államok szokásaitól eltérően – nem írjuk le a vádlottak nevét – ezért kénytelen vagyok számokkal jelölni őket, annyit azért hozzátéve, hogy az I. rendű vádlott férfi, a II. rendű nő, az őket a saját lakásába szívességből befogadó elhunyt áldozat szintén férfi. Ahhoz, hogy az első- és a másodfokú ítélet közötti kiáltó különbséget megértsük, részletesen ismertetnünk kell a „tényállást”, amelyet ezúttal a Zalaegerszegi Törvényszék elsőfokú ítéletének ismeretében tudok megtenni. Hozzáteszem, az első fokon megállapított történetet – némi kiegészítés mellett – a másodfokú bíróság sem vitatta.

Mind a sértett, mind a vádlottak rendszeresen italoztak, ennek során többször is előfordult, hogy a férfi vádlott és a sértett összeveszett. A bűncselekmény napján – 2020. február 17-én – a férfi vádlott féltestvére, aki szintén nem vetette meg az alkoholt, meglátogatta a vádlottakat. Az italozást aznap is folytatták, többször elmentek a boltba „utánpótlásért”. Az esti órákban a három férfi (az I. rendű vádlott, a féltestvére és a sértett) vitatkozni, veszekedni kezdett, a vita hevében a féltestvér megpofozta a sértettet, majd elvonult aludni, mert addigra már nagyon részeg volt. Abba a szobába ment, ahol a két vádlott közös, 9 hónapos gyereke is aludt.

Nem úgy a vádlottak és a sértett, akik a konyhában tovább italoztak, veszekedtek, a vádlottak ordibáltak a sértettel, a 38 éves férfi vádlott meg is ütötte az őket a lakásukba szívességből befogadó 58 éves sértettet. A sértett ekkor bement a saját szobájába, azonban mindkét vádlott utána ment, majd rugdosni, taposni, ütni kezdték az ennek során földre került embert. A mintegy 15 percig tartó bántalmazás közben a sértett jajgatott, nyöszörgött.

Ezek után a vádlottak, otthagyva a sértettet, visszamentek a konyhába, a féltestvér és a kisbaba is felébredt a zajra. A II. rendű vádlott megetette a kisbabáját, a féltestvér pedig – hallva a sértett nyöszörgését – éjfélkor hívta a segélyhívót A ház címét azonban nem tudta megmondani, az I. rendű vádlott pedig megszakította a hívást.

Most pedig nagyon fontos mondatok következnek szó szerint az elsőfokú ítéletből:

A vádlottak megnyugodtak, a II. rendű vádlott a konyhába hívta a sértettet, hogy folytassák az italozást, a sértett azonban már nem válaszolt.” Az I. rendű vádlott ezért bement hozzá, a földön fekvő sértetthez lépett, nála életjeleket nem tapasztalt, amit a szobából kilépve közölt élettársával, a II. rendű vádlottal és a saját féltestvérével.

A női vádlott is bement a sértetthez, leöntötte egy lavór vízzel, de a sértett már nem adott életjelet. Amikor a vádlottakban tudatosult, hogy a sértett meghalt, azon kezdtek gondolkodni, mitévők legyenek, hogyan tüntessék el a holttestet és a bántalmazás nyomait.

Végül reggel 5 óra tájban, mielőtt mindhárman elhagyták a lakást, a II. rendű vádlott ruhaneműket tett a holttest köré, azokat meggyújtotta, de a ruhák nem égtek, csak parázslottak. A féltestvér, aki a többi testvéréhez ment, az ő tanácsukra bejelentette a bűncselekményt, ennek nyomán a rendőrség aznap délután elfogta a más rokonaiknál tartózkodó tetteseket, és megtalálta a holttestet.

Az orvosszakértői vélemény megállapította, hogy a sértett halálának közvetlen oka

a bántalmazás során kialakult vérvesztéses sokk-állapot következtében kialakult keringési és légzési elégtelenség volt.

Az elsőfokú bíróság a vádlottak cselekményét társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének minősítette. Az így minősített bűncselekmény törvényi büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés. Az I. rendű vádlottra 20, a II. rendű vádlottra 18 évi fegyházbüntetést szabtak ki.

Kapcsolódó
Másodfokon harmadannyi büntetést kapott a szállásadóját agyonverő zalaegerszegi pár
A férfi 7 és fél évet kapott a korábbi 20 év fegyház helyett, a nő 4 és fél évet ülhet 18 helyett.

Amikor a médiában olvastam, hogy védelmi fellebbezés után a Pécsi Ítélőtábla a férfi vádlott büntetését 7 év 6 hónapra, a nőét pedig 4 év 6 hónap börtönre enyhítette, és az ítélőtábla szóvivője szerint ez azért történt, mert nem lehetett a vádlottak ölési szándékára következtetni, megkerestem dr. Szabó Gyula ügyvédet, a férfi vádlott védőjét, hogy megtudjam, pontosan mi történt a másodfokú tárgyaláson.

Az ügyvéd elmondta, hogy már a perbeszédek is elhangzottak, amikor a másodfokú bíróság újra megnyitotta a bizonyítási eljárást. Ez ugyan ritka, de abszolút törvényes eljárás. A bíróság az első fok által beszerzett igazságügyi orvosszakértői véleményt találta hiányosnak. Tisztázni akarta, hogy a vádlottak mekkora erővel okozták a sértett különböző sérüléseit.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A kiegészített orvosszakértői vélemény szerint valamennyi felsorolt sérülést egy-egy gyenge vagy legfeljebb közepes erejű ütés, taposás, illetve a sértett elesése okozta. Azt megállapították, hogy a lépsérülés okozta belső vérzés miatt a sértett eszméletvesztése vagy halála perceken belül bekövetkezett, de hogy ez az éjszaka folyamán mikor történt, arra – szakértői módszer hiányában – nem adható válasz.

A másodfokú bíróság a kiegészített szakértői véleményre is figyelemmel azt mondta ki, hogy a vádlottak szándéka „csak” a sértett bántalmazására irányult, nem akarták őt megölni. Amiatt viszont, hogy a sértett belehalt a bántalmazásba, a vádlottakat gondatlanság terheli. Az ilyen elkövetést a törvény halált okozó testi sértésnek minősíti, ami 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Tudom, nem könnyű megérteni ezt a különbségtételt. De hogy próbáljak ebben segíteni (vagy az ügy megítélését még nehezebbé tenni), muszáj egy kicsit tovább jogászkodnom. Az a nem jogászok számára is világos, hogy egy bűncselekmény vagy szándékos, vagy gondatlan. Az már biztosan nem köztudott, hogy mind a szándékosság, mind a gondatlanság kétféle lehet.

A gondatlanságnak is két fajtája van: a „tudatos gondatlanság” és a „hanyagság”.

Ha emlékeznek rá, a tényállásnál kihangsúlyoztam néhány mondatot: „A vádlottak megnyugodtak, a II. rendű vádlott a konyhába hívta a sértettet, hogy folytassák az italozást, a sértett azonban már nem válaszolt.” Az I. rendű vádlott ezért bement hozzá, a földön fekvő sértetthez lépett, nála életjeleket nem tapasztalt, amit a szobából kilépve közölt a II. rendű vádlottal és a saját féltestvérével.”

Ezekből a mondatokból az derül ki, hogy a vádlottakban később tudatosult, hogy a sértett meghalt, hiszen még inni hívták, a férfi bement hozzá, megnézte és ez után közölte a többiekkel, hogy a sértett nem él.

A bíróságoknak tehát azt kellett eldönteniük, hogy mi játszódott le az elkövetők fejében akkor, amikor bántalmazták a sértettet. Belenyugodtak-e abba, hogy a sértett akár meg is halhat, de ez nem érdekelte őket, közömbösek voltak eziránt. Az elsőfokú bíróság szerint ez történt, vagyis mind a bántalmazást, mind a bekövetkezett halált tekintve a vádlottak szándékos bűncselekményt követtek el (a halált illetően az említett eshetőleges szándékkal). Ha pedig ez történt, akkor a cselekményük különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek minősül. (A különös kegyetlen elkövetést mindkét bíróság előtt igazolták az orvosszakértők.)

A másodfokú bíróság viszont – a kiegészített szakértői vélemény alapján – arra a következtetésre jutott, hogy a kis- vagy közepes erejű, puszta kézzel történt bántalmazás során a vádlottak könnyelműen bíztak az eredmény – a halál bekövetkezésének – elmaradásában, vagyis a bántalmazás szándékos volt, a halál okozása viszont (tudatos) gondatlanságból fakadt. Ha pedig ez történt, akkor a cselekményük minősítése halált okozó testi sértés és az ítélőtábla a 2–8 éves törvényi keret között szabta ki a büntetéseket.

Mivel a Pécsi Ítélőtábla ítélete jogerős, nem érzem magam feljogosítva arra, hogy akárcsak kételyt is támasszak egy jogerős ítélettel szemben.