403 millió forinttal verte át ismerőseit a csaló család

Vállalkozás beindítását, az euró kedvező átváltását ígérték.

A Kiskőrösi Járási Ügyészség különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat egy férfi ellen. Felesége és testvére segítségével egy ismerősüktől euró eladására, jól fizető külföldi megbízásra hivatkozva 390 millió forintot, egy másik ismerőstől vállalkozás beindítására 13 millió forintot csalt ki.

Az ügyletek fedezeteként hamis banki igazolásokat, ügyvédi letéti szerződéseket mutattak be, amelyekkel a sértettek gyanúját hosszabb időre elaltatva újabb és újabb összegekhez jutottak.

A vádirat szerint a kiskőrösi férfi két héttel azután lépett újra akcióba, hogy csalás miatt kiszabadult a börtönből. Házas- és  bűntársával 2018 márciusában felkereste egy régi ismerősét, vállalkozása beindításához kölcsönt kért. Fedezetül azt ígérték, hogy trezorban elhelyezett eurójukat kedvezőbb árfolyamon számolják el ismerősüknek.

A férfi testvérét is bevonta a csalásba. Ígéreteik alátámasztására hamis banki letéti igazolást és birtokukban lévő aranyat mutatott be. A kezdeti összegek után három hónap alatt különböző illetékekre, jutalékokra, a trezorban tartott euró átváltásával kapcsolatos költségekre hivatkozva újabb és újabb összegeket, összesen végül 13,5 millió forintot csaltak ki ismerősüktől.

Rövidesen egy másik ismerősüket is felkeresték. A házaspár tudta, hogy jó anyagi háttérrel rendelkezik. Ügyvédi letétben lévő 36 millió euró forintra történő átváltásához kérték a nő segítségét, akivel végül meg is egyeztek 180-200 millió forintnak megfelelő euró megvásárlásáról. A vádlottak előre kérték a pénzt, a letét kiváltására hivatkozva, egyben bemutattak egy ügyvédi fejléccel ellátott, hamis letéti szerződést.

A nőtől a csaló házaspár a cégük által elnyert, jól fizető ausztriai megbízás ürügyével a külföldi vállalkozási szerződés biztosítékát jelentő 78 millió forint megfizetésére is kölcsönt kért. Azt ígérték, a  megbízásból befolyó összegekből a tartozást hamarosan rendezik.  Néhány nap múlva a munkabérek megelőlegezésére további 125 millió forintot kértek. A sértettet ráadásul magukat ügyvédnek kiadó ismeretlen személyek telefonon is felhívták, megerősítve a vádlottak által előadott történetek valódiságát.

A csaló házaspár attól sem riadt vissza, hogy fizetési képességük igazolására hamis közjegyzői okiratba foglalt öröklési szerződést mutassanak be a becsapott nőnek, akitől így további összegeket kicsalva, végül összesen 390 millió forintot szereztek meg.

Az ügyészség a többszörös, különös visszaeső férfit különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalással vádolja, ellene fegyházbüntetés, feleségével és testvérével szemben végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz. Az ügyben a Kiskőrösi Járásbíróság fog dönteni.