Fű alatt emelhette meg Orbán az államtitkári fizetést

150 ezer forintos növekmény látszik a külügyminisztérium államtitkárának fizetésében a vagyonnyilatkozatai alapján: az eddig 1,75 millió forintot kereső Magyar Levente külügyi államtitkár immár 1,9 millió forintot írt be jövedelemként. Egy június közepén elfogadott salátatörvénybe elhelyezett jogszabály-módosítás nyomán Orbán Viktor szabadon dönthet a miniszterek és az államtitkárok illetményének nagyságáról. Több államtitkár jövedelme is megközelíti a kétmillió forintot.

Június közepétől Orbán Viktor immár szabadon határoz az államtitkárok illetményéről, amelynek plafonját korábban jogszabály korlátozta. Noha nem hozták nyilvánosságra, hogy a miniszterelnök fizetésemelésekről döntött az elmúlt időszakban, néhány államtitkár elárulta vagyonbevallásában, hogy mennyi a havi illetménye. Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára például havi 1 millió 974 ezer 600 forintról számolt be, ami néhány ezer forint eltéréssel megegyezik azzal, amit a miniszterek többsége kapott az elmúlt pár évben. Magyar Levente külügyi és Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár 1,9 millió forintot írt be.

Soós Lajos / MTI – Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára

Magyar vagyonnyilatkozataiból tehát 150 ezer forintos emelés olvasható ki. Korábban a jogszabály szerint 1 millió 750 ezer forint volt az államtitkári illetmény (a képviselői mandátummal is rendelkező államtitkároknak 1,3 millió forint). Az államtitkárok túlnyomó többsége nem írta be a fizetését, ami tulajdonképpen logikus is, mivel államtitkári minőségben leadott vagyonbevallásnál ismert a tisztségük, és eddig az illetmény is a törvényben meghatározott módon járt, egészen a vagyonbevallás leadási határidejét megelőző napokig. Június 18-án lépett hatályba az új szabályozás, amely szerint a kormányfő szabadon, a szöveg alapján korlát nélkül dönt az államtitkárok és miniszterek javadalmazásáról, és legkésőbb június 23-áig kellett leadni a nyilatkozatokat az állami vezetőknek.

Kikértük a Miniszterelnöki Kormányirodától és a Miniszterelnöki Kabinetirodától, hogy melyik miniszternek és államtitkárnak mekkora illetményt állapított meg a kormányfő, milyen szempontok szerint mérlegelt, amikor meghatározta mintegy 70 államtitkárának és 14 miniszterének a fizetését. Kerestünk több államtitkárt is az illetményük miatt, de aki visszahívott, az is azt kérte, hogy a tárca sajtóosztályának írjunk inkább. Kérdeztük közvetlenül Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét is arról, mikor döntött a miniszterelnök a fizetések emeléséről, egységesen növekedtek-e az illetmények, vagy differenciált a kormányfő, illetve azt is: mi indokolta a fizetésemelést?

Kapcsolódó
Eltörölték a fizetési plafont az állami vezetőknél, Orbán Viktoron múlik, hogy mennyit kapnak
Akár a bruttó havi 438 800 forintos átlagfizetés több mint tízszeresét is megkereshetik.

A miniszterek közül ketten keresnek bruttó 5-5 millió forintot, egyikük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Nagy ezt feltüntette a vagyonbevallásában), a másik pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter – mondta Gulyás Gergely a július 7-i Kormányinfón. – A többi miniszter pedig az előző évi átlagbér hatszorosát kapja – mondta Gulyás Gergely. Ha valóban az előző évi bruttó keresetek hatszorosát kapják a miniszterek, akkor a Magyar Leventénél látszó növekménynél is nagyobb mértékű emelésben részesülnek: az eddigi bruttó 1 millió 979 ezer forinton befagyasztott összegről 2 millió 633 ezer forintra nőhet a tárcavezetők illetménye, ami 650 ezer forintos emelést jelenthet. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy Gulyás szavaival összhangban valóban ennyit emelkedett-e a tárcavezető(k) fizetése.

Ha nem történt emelés, akkor Magyar államtitkár jövedelme lényegében megegyezik főnökének, az időközben a Paks 2-t is extra feladatként megkapó Szijjártó Péternek a fizetésével.

Nem tudjuk, végül melyik kérdésünkre felelt a Kormányzati Tájékoztatási Központ, de válaszként ezt a mondatot kaptuk:

A törvény eddig is lehetőséget biztosított a miniszterelnök számára, hogy meghatározza a miniszterek és államtitkárok fizetését. Ezeket az adatokat a törvényben meghatározott módon és időben közzétesszük.

Egyébiránt Gulyás azt mondta, amikor a közszféra fizetésemeléseiről kérdezték:

Ha jobb idők jönnek, véget ér a háború, kedvezőbb energiaárak lesznek, akkor ugyanazt a fizetésemelés-ütemet szeretnénk fenntartani, amit az elmúlt tíz évben tapasztalni lehetett, akkor jöhet majd a közszférában és más szektorokban is béremelés.

Orbán Viktornak is emeltek

A június közepén elfogadott salátatörvény rendezte a miniszterelnök fizetését is. Orbán kormányfői illetményét a házelnöki illetményhez igazították, aminek következtében bruttó 1,5 millió forintról bruttó 3 millió 555 ezer forintra emelkedett a fizetése.