1990 óta hét képviselő hagyta ki a parlament alakuló ülését

Bár a jól fizető tisztségektől való eleséstől fenyegetik a hétfői alakuló ülést kihagyó és később esküt tevő ellenzéki képviselőket, korábban akár miniszterek és bizottsági elnökök is lehettek a nyitó ülések hiányzói.

Élénk politikai csatározás alakult ki az Országgyűlés jövő heti alakuló ülése körül, egészen pontosan arról, hogy az ellenzéki képviselők részt vegyenek-e rajta, vagy hirdessenek bojkottot, így tiltakozva a díszellenzéki szerep ellen. A vitába a kormánypártok is beszálltak, Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója kijelentette: „Nem árulunk zsákbamacskát, aki nem tesz a parlament alakuló ülésén esküt, az nem viselhet semmilyen tisztséget sem majd”. A tisztségek – házalelnöki, bizottsági elnöki és alelnöki pozíciók, jegyzői posztok – elosztásáról egyébként nem sikerült megállapodnia a kormányoldalnak és az ellenzéknek, így arra Kövér László házelnök tesz majd javaslatot.

Hadházy Ákos momentumos képviselő korábban jelezte, hogy nem vesz részt az alakuló ülésen, és erre szeretné rábírni ellenzéki politikustársait is, de rajta kívül egyelőre csak a Momentum-frakció jelezte, hogy eleget tesz a bojkottfelhívásnak, majd feltételekhez kötötte részvételét az első ülésen és az érdemi parlamenti munkában. Kerestük a Momentum-frakciót, hogy a kormánypárti fenyegetés fényében változtatnak álláspontjukon, de azt üzenték, hogy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.

Ha nem is túl gyakran, de előfordult, hogy képviselők valamilyen ok miatt kihagyták az alakuló ülést, ám ez nem volt akadálya annak, hogy később tisztséget vállaljanak. Az Országgyűlés Hivatala elküldte a 24.hu-nak a statisztikáját, amely szerint

1990 óta hét esetben fordult elő, hogy a megválasztott képviselő nem ment el a nyitó ülésre.

1994.

1998.

2010.

2018.