Közel négymilliós végkielégítéssel távozhat Völner Pál

És ezt a pénzt akkor sem kellene visszafizetnie, ha jogerősen elítélnék hivatali vesztegetés miatt.
Kapcsolódó cikkek

Nem távozik üres kézzel az Igazságügyi Minisztériumból Völner Pál, aki kedden lemondott az államtitkári tisztségéről, miután Polt Péter legfőbb ügyész súlyos korrupciós vádak miatt kikérte a mentelmi jogát a parlamenttől. A jogszabály szerint háromhavi illetményével megegyező búcsúpénz jár Völnernek, azaz bruttó 3,9 millió forint.

Ezt még abban az esetben sem kell visszafizetnie, ha netán jogerősen elítélik a politikust.

„Ez nem jár vissza, illetve erre nincsen szabály, mivel államtitkárt még sosem fogtak perbe korrupció miatt, tehát erre nem is gondolt a jogalkotó a végkielégítési szabályozás esetén – fejtette ki Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a 24.hu-nak.

Völnernek a végkielégítésen kívül, bármilyen bizarrul is hangozhat ez most, járhat szabadságmegváltás is a bent ragadt szabadnapjai után. Az erre vonatkozó adatokat kikértük az igazságügyi tárcától, amint ezek megérkeznek, frissítjük a cikkünket.

Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásáról és más bűncselekményekről számolt be a politikussal kapcsolatosan.

A folyamatban levő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott

– írta az ügyészség közleményében. Mint megírtuk, Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar elnökét több hete tartóztatták le a reptéren, miközben a Dubaiba tartó gépre akart volna felszállni. Völner miniszteri biztosként 2019 nyarától szinte teljhatalmat gyakorolt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar felett, kulcsszerepe volt a kinevezésekben is, vagyis tőle függött, hogy hol és ki lehet önálló bírósági végrehajtó.

Völner jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, a mandátumáról eddig nem mondott le. Mentelmi jogának felfüggesztéséről jövő héten dönthet a parlament. A pártja már jelezte, hogy megszavazza azt, így nem lesz akadálya, hogy a nyomozóhatóságok eljárjanak Völnerrel szemben.

Frissítünk!

Donáth Anna Facebook oldalán reagált a 24.hu cikkére. Szerinte most itt a lehetőség, hogy Völner Pál korrupciós ügye után jogszabályt módosítsanak: „ne kaphasson végkielégítést az a kormánytag, akit büntetőügyben jogerősen elítélnek! Ha a fideszes többség nem hajlandó módosítani a végkielégítési szabályozást, egyértelműen beismerik, hogy még a bizonyítottan korrupt fideszeseknek is jár a jutalom!” – írta a Momentum elnöke. Az MSZP pedig határozati javaslattal akadályozná meg Völner végkielégítését.