Megúszta a környezetszennyezést a Mészáros-féle Viresol

A részben a milliárdos érdekeltségébe tartozó keményítőgyár ügyében az ügyészség és a rendőrség is megszüntette az eljárást.

Szél Bernadett arról kérdezte a legfőbb ügyészt, hogy hol tart az úgynevezett Viresol-ügyben a nyomozás. Polt Péter közölte, a visontai Mátrai Erőműnél történt víz- és légszennyezés miatt már nem nyomoznak.

A legfőbb ügyész azt írta, a feljelentések alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság környezetkárosítás, hivatali visszaélés, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt rendelt el nyomozást. Gyanúsítottként nem hallgattak ki senkit, az eljárást részben a nyomozó hatóság, részben az ügyészség megszüntette.

A szövevényes ügyben a rendőrség először tavaly szeptemberben a hivatali visszaélés és a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított eljárást szüntette meg. A határozatot október 12-én a Gyöngyösi Járási Ügyészség hatályon kívül helyezte. Folytatódott a nyomozás, de a rendőrség azt idén áprilisban ismét megszüntette. Az ügyészség a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt újabb nyomozást rendelt el. Azt végül október 5-én,

a szakértői véleményeknek a járási ügyészség által előírt kiegészítését követően

ismét megszüntették. A környezetkárosítás bűntette miatt indított eljárást idén májusban maga a Gyöngyösi Járási Ügyészség szüntette meg,

a Btk. 241. §-ának (3) bekezdésében meghatározott büntethetőséget megszüntető okból.

A Polt Péter által hivatkozott paragrafus azért érdekes, mert az alapján akkor nem büntethető egy környezetszennyező, ha az elsőfokú ítéletig a bűncselekmény által bekövetkezett veszélyt, környezetkárosodást megszünteti, a károsodott környezet eredeti állapotát helyreállítja.

Kapcsolódó

2019-ben Orbán Viktor jelenlétében adták át a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Viresol Kft. gabonafeldolgozó üzemét (a képen). Néhány hónap múlva kezdődtek a környezetvédelmi problémák. Miután a katasztrófavédelmi igazgatóság azokért a búzafeldolgozót tette felelőssé, Szél Bernadett feljelentést tett.

Kapcsolódó
Szél Bernadett feljelentette Mészáros Lőrinc gyárát környezetszennyezésért
Egy határozat szerint halpusztulás, és mérgesgáz okozta tömeges rosszullét is írható a búzafeldolgozó számlájára.