Íme három járványügyi intézkedés, amit követel az ellenzék

Persze a spanyolviaszt ők se találták fel: maszk, teszt, oltás.
Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Ellenzék, azaz az ELEGY Egészségügyi Szakbizottsága elégedetlen közleményt adott ki annak kapcsán, hogy „a kormány semmilyen hatékony intézkedést nem tesz a járvány terjedésének csökkentésére“. Azt írják, a védőoltás a Covid-járvány terjedését nem akadályozza, de a súlyossá válását igen. Ezért három intézkedést követelnek:

  1. A kombinált védekezést lehetővé téve, az önkormányzatok és minden intézmény kapjon jogosultságot a kötelező maszkhasználat előírására.
  2. A valós helyzet feltárásának, és így a védekezés hatékonyságának érdekében a Kormány tegye elérhetővé tömegesen az ingyenes antigén gyorsteszteket a lakosság számára. Első lépésben az oktatási intézményeken keresztül biztosítsák ezek hozzáférhetőségét.
  3. A védekezés legfontosabb pillére a védőoltás. Annak érdekében, hogy a Magyarországon élők minél szélesebb köre, minél előbb felvehesse az oltást/ismétlő oltást, a Kormány az időpont-foglalás lehetőségét fenntartva, szüntesse meg az előzetes regisztráció szükségességét.

Hozzáteszik, még ezek az intézkedések sem jelentenek rá garanciát, hogy a több mint 30 ezer halottat követelő tragédia nem fog súlyosbodni, de ezek nélkül nem lesz esély „az újabb hullám kíméletlen pusztítását kivédeni“. A kiáltványt az ELEGY alapítói és szakpolitikusai, valamint ellenzéki politikusok is aláírták.