Bajnai Gordon hideg fejjel döntött úgy, hogy Orbán ellen Karácsony a legesélyesebb

A volt kormányfő mérlegelt, a főpolgármestert támogatja az előválasztáson.

Bajnai Gordon szerint mostanra már mindenkinek világossá vált, hogy az Orbán-rendszer nem illeszthető össze az ország európai jövőjével. A 2022-es választás arról szól, hogy

vagy Orbán megy és mi, magyarok maradunk Európában – vagy Orbán marad és általa az ország megindul vissza keletre, újra belelépünk az ismert, évszázados, önsorsrontó csapdába

– írta a volt kormányfő Facebook-oldalán, pontokba szedve, végül miért jutott arra, hogy az előválasztáson, „hideg logika, racionális elemzés” alapján Karácsony Gergelyt támogatja.

Az ellenzéki összefogás az egyetlen esély arra a kelepcére, amit a Fidesz 2011-ben a választási törvénybe épített,

a 2010-es hatalomátvétel óta most először érdemi esély mutatkozik a NER leváltására.

Bajnai Gordon az ellenzéki előválasztást jónak, a miniszterelnök-jelölteket, akiket – egy kivétellel – személyesen ismer, bátor, tisztességes, felkészült embernek tartja.

Előválasztás? Nem a szimpátia számít

Szerinte az előválasztás fő kérdés, hogy az azon résztvevő,

néhány százezer elkötelezett szavazó végül képes-e olyan jelölteket állítani, akik személyükben alkalmasak arra, hogy jövő áprilisban összességében jóval több mint két és fél millió szavazatot szerezzenek a változás ügyének. Ha ez nem sikerül, akkor nem lesz rezsimváltás. Mert hiába szimpatikus valaki most, ha végül jövő áprilisban nem nyer. És hiába hisszük, hogy ő kormányozna legjobban, mert ha végül nem nyer, akkor ez nem fog kiderülni.

Az előválasztáson a személyes és pártszimpátiát is a győzelemnek kell alárendelni, hideg fejjel mérlegelni azt:

Bajnai Gordon ezeket mérlegelve jutott oda, hogy az Orbán Viktor  elleni győzelem kivívására legalkalmasabbnak Karácsony Gergelyt tartja, ezért őt támogatja a szeptemberi előválasztáson és ezt  ajánlja – párt- és személyes szimpátiától függetlenül – minden előválasztó társának.

Kapcsolódó
A Fideszben már májusban eldőlhetett, hogy a kampány célja Karácsony összegyurcsányozása lesz
A párt egy erős, de faék-egyszerűségű üzenetet akart. Megtalálták.