Lerajzolta az elnézést kérő szöveget a karikaturista, aki a bíróság szerint megsértette a nem is ábrázolt KDNP-politikust

Jézussal és Müller Cecíliával nem lehet viccelni.

Rajzolt szövegben kért elnézést Pápai Gábor, a Népszava munkatársa, akit a másodfokú bíróság kötelezett erre – írja a Media1.

A nemrég született másodfokú ítélet szerint azonos helyen és azonos formában kellett elnézést kérnie a Népszavának a KDNP-s Vejkey Imrének, ezért a karikatúra rovatban, és azonos módon rajzolt szöveg formájában tették közzé a sajnálkozásukat. Pápai azt mondta erről a portálnak:

Mivel a jogerős ítélet szerint egy olyan helyen kellett az előírt nyilatkozatot betűhíven, minden kommentár nélkül közzétenni, amely nem szöveghely, kénytelen voltam rajzként megvalósítani. Remélem, elégedett vele a felperes és a tekintetes bíróság.

A per tárgya egyébként egy Müller Cecíliát és Jézust egy képen ábrázoló karikatúra volt.

A másodfok aztán teljesen megváltoztatta az elsőfokú ítéletet.

Kapcsolódó

Az első fokon eljáró bíróság még a karikatúra műfaját és a rajzolását, szabadságát védte, ez az ítélet azt állapította meg, hogy a karikatúra nem vallásgyalázó volt, hanem egy közéleti eseményre, az Operatív Törzs működésére reflektált, így a felperes politikus megalapozatlanul fordult a bírósághoz.

Miután keresetét a bíróság elutasította, a jobboldali sajtóban több támadás érte a törvényszéket, Vejkey pedig azt mondta, a bírósági döntés üzenete, hogy „ma Magyarországon büntetlenül lehet a keresztényeket gyalázni”.

Vejkey fellebbezett, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla pedig végül arra kötelezte a Népszavát, fizessen ki 400 ezer forintot a KDNP-s politikusnak sérelemdíj gyanánt, valamint ezen felül a perköltséget is rátolják a lapra, amiért úgymond megsértette a karikatúrán amúgy ott sem lévő Vejkey Imre személyiségi jogait – írja a Media1.

A Kereszténydemokrata Párt politikusának személyiségi jogai azért sérültek meg, mert a keresztény vallási közösség tagja.