Tágra nyílt szemekkel nézik a virágárusok, miért lehetnek nyitva egyes üzletek, ha ők nem

Kifejezetten jó volt a nőnapi forgalom a virágárusoknál, de azt fájlalják, hogy bizonyos diszkontok nyitva lehetnek, mikor nekik zárniuk kell.
Kapcsolódó cikkek

A virágárusok többsége nagyobb forgalmat bonyolított le nőnapon, mint egy évvel ezelőtt, mondta Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozások Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke a 24.hu megkeresésére.

A kormány múlt csütörtökön jelentette be, hogy két hétre lezár az ország. Ekkor még nagy volt a pánik a virágárusok körében, de később kiderült, velük egynapos kivételt tesznek és március 8-án hétfőn, nőnapon még nyitva lehetnek. Ez azért volt ajándék számukra, mert ilyenkor az átlagos forgalom akár hússzorosát is megkereshetik.

Boros Attila lapunknak elmondta, már hétvégén elkezdték a virágok vásárlását az emberek, a lendület pedig hétfőre sem hagyott alább.

Hétfőn este tizenkét, az ország különböző pontjain lévő virágárusnak írtam levelet a tapasztalataikról érdeklődve, számomra a válaszuk mindig mérvadó szokott lenni. Mindössze ketten írták azt, hogy a tavalyi forgalmat sikerült hozniuk, mindenki más pedig arról számolt be, hogy az előző évhez képest nagyobb volt a bevételük nőnapon

– fogalmazott.

Hozzátette, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy különböző tényezők miatt nagyjából 10 százalékos áremelkedés történt a virágpiacon egy év alatt, tehát az árbevétel emiatt is emelkedhetett.

A Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozások Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke elmondta, a hétvégi virágokat a legtöbb kiskereskedő már nem vette át, ezért a legnagyobb baj most a termelőknél van, mert rajtuk maradt az áru.

Bár boldogok, hogy legalább nőnapon nyitva tarthattak, azt nem értik, bizonyos boltok miért játszhatják ki a jogszabályokat.

Tágra nyílt szemekkel nézzük, hogy egyes üzletek miért lehetnek nyitva, ha mi nem, és itt természetesen nem az élelmiszerboltokra gondolok. Bizonyos diszkontokban zsúfolódnak az emberek, ezt a virágboltokban a vásárlók egyidejű tartózkodásának korlátozásával meg lehetne előzni. Sajnos a korlátozások nagyban sújtják a magyar vállalkozásokat és a multik húznak hasznot belőle

– magyarázta.

Arról is beszélt, márciusban indul be igazán a palántaszezon, ezért azt kérték a kormánytól, hogy palántát árusító, szabadtéri vagy utcára nyíló ajtóval rendelkező virágboltok hadd tarthassanak nyitva ebben a két hétben. Ezzel kapcsolatban még nem érkezett visszajelzés a szövetséghez.

Végezetül elmondta, kivételesen most ő a pesszimista, szerinte elképzelhető, hogy két hétnél tovább tart majd a zárlat, ami újabb pofon lenne a virágárusoknak. Egyelőre csak reménykedni tudnak, hogy nem így történik.