Már építik a Fertő tavi állami hotelt: a teherautók egy hét alatt összetörték az utat

Elkezdték hordani az építőanyagot a nemzeti park területén épülő legújabb Mészáros-hotelhez.

Januárban megkezdődtek a munkálatok a Fertő tó partján, ahová szállodát, kikötőt, és sportkomplexumot is épít Mészáros Lőrinc cége. A nemzeti parki területre elkezdtek felvonulni a munkagépek, és ugyan egyelőre még messze nem annyi teherautó jár a környéken, mint azt a hatástanulmányban prognosztizálták, máris adódtak gondok.

Kapcsolódó
Napi háromszáz teherautóval érkezhet a NER a Fertő tó partjára
Állami pénzből épülhet négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya a Fertő tó partjára. A nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli az építkezést, amely ellen hiába tiltakoztak a helyiek. A beruházást egy 2017-es tűzvész is megkönnyíti. Riport.

A Fertő tó barátai Facebook-oldalra posztoltak több képet arról, hogy a betonút több helyen elkezdett összetörni a megnövekedett forgalom miatt. Helyi forrásaink megerősítették, hogy valóban mostanában keletkeztek a károk.

Az egyik előzetes hatástanulmányban azt írták, hogy akár napi 300 teherautó is járhat majd a a környéken. Kárpáti Béla, a beruházást felügyelő Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója viszont már egész más számot mondott a Cyberpressnek:

A kivitelező előzetes becslése szerint a járműforgalom nem haladja meg a 25 gépjármű/nap számot. Ahhoz, hogy ez a forgalom ne terhelje a lakosságot, olyan organizációs útvonalat határoztunk meg, amely kikerüli Sopron Megyei Jogú Várost és Fertőrákos belterületét

–  nyilatkozta a baráti hangvételű interjúban a korábban a KDNP-ben politizáló Kárpáti.

Fertőrákosiaktól úgy tudjuk, hogy a település főutcáján is elmegy már most is néhány teherautó, pedig még csak most kezdték szállítani az építőanyagot. A projekt kritikusai szerint pedig az elkerülő út nyomvonala természetvédelmi területre esik.