A lakosság kétharmada szigorítaná az önkormányzati lakásbérlést az I. kerületben

A kerületben a kormánypárti szavazók több mint fele is úgy gondolja, hogy a lakbérnek fedeznie kellene az önkormányzat költségeit.

Új lakásrendelet formálódik az I. kerületben, amely a tervek szerint megemelné az önkormányzati lakások alacsony bérleti díját, és új alapokra helyezné a lakásgazdálkodást. A szabályozási szándék felháborodást váltott ki elsősorban a vári lakosok között, akik aláírásgyűjtéssel adtak hangot tiltakozásuknak. Ugyanakkor a 24.hu által korábban kikért gazdálkodási adatokból az derül ki, évente több száz millió forint hiányt okoz a Budavári Önkormányzat költségvetésben az ingatlangazdálkodás. De az is igaz, hogy a Várban az önkormányzati lakások elmaradt értékesítése történelmi igazságtalanságokat is hordoz.

A Medián és a 21 Kutatóközpont most az önkormányzat megbízásából készített felmérésében arra jutott, hogy a kerületi lakosság nagyjából kétharmada támogatja az önkormányzati lakásbérlés szigorítását.

A válaszadók legalább kétharmada egyetért azzal, hogy családonként csak egy önkormányzati lakást lehessen bérelni, és az önkormányzattól bérelt lakásokat ne lehessen kiadni harmadik személynek és üzleti célú szállás szolgáltatásnak, ha pedig a bérlők a jövedelmük alapján megtehetik, akkor fizessenek annyit, amennyibe az önkormányzatnak kerül a lakás fenntartása.

A 600 ember megkérdezésével zajlott reprezentatív kutatás megállapította: