Milliárdos heroinfogás – lezárták az ügyet

Két török-magyar kettős állampolgár ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) lezárta a nyomozást az utóbbi 20 év legnagyobb heroinfogása ügyében. A police.hu oldalon azt írták, a 48 éves budapesti K. Richárd és török-magyar állampolgárságú, körözés alatt álló társa ellen vádemelést javasolnak. Harmadik társukat – a vele szemben folyó eljárás felfüggesztése mellett – keresik.

Egy éve a KR NNI Kábítószerbűnözés Elleni Osztálya a szlovén hatósággal együttműködve a magyar bűnüldözés történetének egyik legnagyobb heroinszállítmányát foglalta le Budapesten. A drog  Iránból történő becsempészésével K. Richárdot gyanúsították meg.

 

A nyomozók a kábítószer-kereskedelem részletein túl kiderítették, hogy a férfi a tulajdonában lévő fuvarozócéget legális jövedelméből nem tudta volna finanszírozni, a drogot tartalmazó fóliaszállítmány után fizetendő adókat igazolatlan befizetésekkel tudta teljesíteni. Ezért a számvitel rendjének megsértése miatt feljelentést tettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Arra is fény derült, hogy K. Richárd illegális jövedelméből az elmúlt években Veszprém megyében vett házat, amit felújított. A hatóság az ingatlant zár alá vette. A gyanúsított által korábban vett kocsikat megpróbálta eltitkolni a hatóságok elől, azokat gyermekei, barátai nevére íratta át. Az adásvételek valódiságának tisztázása érdekében büntetőeljárás indult. Az ügyet a III. kerületi rendőrség vizsgálja intellektuális közokirat-hamisítás miatt.

A nyomozásnál képbe került két török-magyar állampolgár is. D. Dalan a heroin Magyarországra szállításában működött közre, amit anyagilag is segített, Y. Mustafa a drog továbbértékesítését szervezte Németországba, Hollandiába. A rendőrség mindkettőjük ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A D. Dalan ellen folyó büntetőeljárást – megtalálásig – felfüggesztették, Y. Mustafa szerepét K. Richárddal azonos eljárásban vizsgálják. Az NNI a nyomozást befejezte, mindkettőjükkel szemben vádemelést javasol.

Kapcsolódó
Az elmúlt évek legnagyobb magyar heroinfogása
A nagy tisztaságú drog feketepiaci értéke legkevesebb 17,5 milliárd forint. Ennyit akart Magyarországra csempészni K. Richárd.