Hetvenöt óvodát zárták be egy nap alatt a koronavírus miatt

Az operatív törzs csütörtökig 133, péntekre már 208 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet.

Az operatív törzs 208 óvodában és 37 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 217 általános iskolai osztályban és 22 általános iskolában digitális tanrendet – jelent meg a napi adatok sorában pénteken. Magyarázatot nem fűztek a számokhoz, pedig lehetett volna: szerdán és csütörtökön ugyanis még csak 133 óvodában és 24 általános iskolában volt rendkívüli szünet a koronavírus-járvány miatt, kedden pedig 109 óvoda tartott zárva, vagyis három nap alatt 99 óvoda zárt be, egy nap alatt pedig 75 a járványügyi intézkedések miatt.

Hogy pontosan mely intézményekről van szó, arról a kormány és az operatív törzs sem közöl listát, így csak részinformációink lehetnek. Ezek sorába tartozik, hogy a II. kerület MSZP-s polgármestere, Őrsi Gergely pénteken közölte: náluk az elmúlt napokban 13 óvodai és bölcsődei dolgozóról derült ki, hogy elkapták a koronavírus-fertőzést. Az önkormányzat eddig 178 bölcsődei, óvodai és szociális intézményben dolgozót tesztelt, az Oktatási Hivatal pedig több csoportban rendelt el rendkívüli szünetet az eredmények ismeretében.

Szerdától a középiskolákban (a nyolcadik osztály fölött) átálltak digitális oktatásra, az általános iskolákban azonban folytatódik a személyes oktatás, csak az operatív törzs rendelhet el egyedileg rendkívüli szünetet, vagy dönthet a digitális oktatás bevezetéséről.

Kiemelt kép: A honvédség vegyivédelmi zászlóalja készül a győri Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola épületének belső fertőtlenítésére 2020. november 1-jén. MTI/Krizsán Csaba