Négy és fél év börtönt kapott a rendőrökre gázfegyvert fogó férfi

Beismerte tettét az elkövető.

Már az előkészületi ülésen döntést hozott a Debreceni Járásbíróság annak a huszonéves férfinak az ügyében, aki áprilisban gázfegyvert fogott a rendőrökre Debrecenben. A férfi beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A bíróság 4 év 6 hónapra, és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a férfit hivatalos személy elleni erőszak miatt.

A rendőrök azért mentek ki a házhoz, mert a férfi apja kihívta őket, hogy a részeg fia agresszíven viselkedik. A kiérkező egyenruhások többször is felszólították a házban tartózkodó fiát, hogy jöjjön ki. Az ajtóban megjelenő ittas állapotban lévő férfi azonban erre nem volt hajlandó, visszament a házba, magához vett egy csőre töltött gázfegyvert, amivel kiment az udvarra és azt a tőle körülbelül öt méterre álló rendőrökre fogta, közben pedig hangosan ordított.

A rendőrök maroklőfegyvernek hitték a gázpisztolyt, és többször is felszólították a férfit, hogy tegye le a fegyvert. A férfit azonban ez nem érdekelte és a fegyvert folyamatosan a rendőrök felé tartva elindult feléjük. A rendőrök egy az udvaron lévő fedezék irányába kezdtek hátrálni, közben pedig elővették a szolgálati maroklőfegyvereiket, majd azokat kibiztosították és tűzkész állapotba helyezték.

A két rendőr a fegyvereiket a férfira irányították, közben folyamatosan felszólították, hogy tegye le a fegyverét. Ekkor a férfi apja közbeavatkozott, hirtelen a fia mögé lépett és kiütötte a kezéből a gázfegyvert, ami a földre esett. Ekkor a rendőrök a támadóval szemben testi kényszert alkalmaztak, azonban a férfi ellenállt és megpróbálta visszaszerezni a fegyvert. Ezt a járőrök megakadályozták, majd a vádlottat megbilincselték.

Rózsavölgyi Bence bíró az ítélet szóbeli indokolása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi a bűncselekményt önhibájából eredő ittas állapotban követte el, valamint a garázda jellegű elkövetési módot. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette fegyelembe, hogy a férfi büntetlen előéletű, beismerte a tettét., és nem éles lőfegyverrel, hanem annak utánzatának minősülő gázfegyverrel követte el a bűncselekményt. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, az elkövető és védője azonban enyhítésért fellebbezett.