Rekord: 146 milliárd forint taót csatornáztak tavaly a sportegyesületekhez

A be nem szedett társasági adón belül ez volt a legnagyobb tétel tavaly.
Kapcsolódó cikkek

Csak tavaly 1087 milliárd forintnyi adót engedett el különböző kedvezmények formájában az állam, így 2019 volt az első év amikor ez az összeg túllépte az ezer milliárdot — írta meg a Népszava a parlament előtt fekvő 2019-es költségvetés elszámolás alapján. Társasági adóból (tao) tavaly alig 303 milliárd forint folyt be a kincstárba, ezzel szemben az összes igénybe vett adókedvezmény 244 milliárd forint volt. A lap szerint kis túlzással a kormány lassan minden második adóforintot kint hagy a gazdaságban abból, amit a cégeknek a nyereségük után kellene befizetniük.

A be nem szedett társasági adón belül a legnagyobb tétel a sportegyesületek támogatásra fordított társaságiadó-kedvezmény volt a maga 146 milliárd forintjával, amely a legnagyobb ilyen célú kifizetés volt a sporttao bevezetése óta. 

A társasági adóból 2019-et megelőző évben valamivel több, mint 128 milliárd forint ment a sportegyesületeknek, a csúcsév viszont eddig 2016 volt, amikor egyetlen év alatt 135 milliárd forintnyi adóval gazdagodtak a sportegyesületek. A sport tao-támogatás 2011-es bevezetése óta összesen 747 milliárd forint került az egyesületekhez az államkasza helyett. A sportao súlya folyamatosan nőtt az adókedvezményeken belül: 2012-ben még csak az átengedett bevételek hét százaléka ment erre a célra, tavaly már az összes adókedvezmény 13,5 százalékát kapták meg az egyesületek.

Felcsút töretlenül szívja fel a közpénzt, de már Orbán másik kedvenc klubját is milliárdos összeggel gazdagítják a cégek
Kilenc év alatt 790 milliárd forint ment az államkassza helyett sportklubokhoz és szövetségekhez. A mostani támogatási időszak újdonsága, hogy a Felcsút mellett immáron a Fehérvár is milliárdos összeget gyűjtött egy év alatt.

Kiemelt kép: Beliczay László/MTI