Rogán-korszak újratöltve: tízmilliós kedvezmények, pár százezres négyzetméterárak a Belvárosban

Önkormányzati ingatlanok eladásáról döntött a Belváros a nyáron, ebből összesen 700 millió forint bevételre számíthatott. Volt olyan kedvezményre jogosult cég, amelyet pár nappal a döntés előtt adtak el.

Nem a fideszes önkormányzati képviselő, Szágerné Fazekas Éva lányának jelentős kedvezményű ingatlanszerzése volt az egyetlen figyelemre méltó eleme a belvárosi önkormányzat legutóbbi, nyári kiárusításának, amelyből 700 millió forintra számíthattak. A politikusrokon a piaci árnál sok tíz millióval olcsóbban vásárolhatott, ám ez az összeg kis tételnek tűnik azokhoz a százmilliókban mérhető üzletekhez képest, amelyekre szintén a június 25-ei testületi ülésen adta áldását a kormánypárti többség. És amelyek közül néhány a kedvezményre jogosító döntés előtt lett egy ingatlanos cégé.

Brutális kedvezménnyel juttatott kiváló fekvésű ingatlant a Belváros a fideszes képviselő lányának
Egy elegáns virágüzletet szerzett meg a fideszes Szágerné Fazekas Éva lánya, a környék négyzetméteráraihoz képest közel milliós engedménnyel édesanyja párttársainak szavazataival. A kedvezményes belvárosi ingatlanosztásban új szintet jelent az eset.  

De milyen tendenciába illeszkedik mindez? Bár elvileg csak olyan vehetné meg a nem lakáscélú, önkormányzati ingatlant 30 százalékos kedvezménnyel a Belvárosban, aki maga is bérlője volt a helyiségnek (hosszabb-rövidebb ideig), csakhogy egy sor olyan példát látunk az elmúlt évekből, amelyeknek főszereplői ilyen-olyan ravasz húzással próbálták meg kikerülni ezt a kötelezettséget.

Kreatív megoldások tárháza

Ezek az alkalmanként ügyeskedők, a strómanok, illetve a strómannak tűnő barátok egész műfajrendszert építettek ki, a 2006 óta fideszes vezetésű belvárosi önkormányzat pedig ezidáig nem mutatott olyan törekvést, hogy a kiskapukat keresők dolgát legalább megnehezítse.

De más módszer is van az értékes belvárosi ingatlanok megszerzésére, ha az ember nem bérlő.

Tankönyvi strómanfigurával rendezkedtek be új éttermükbe a kormány kedvenc jordán mágnásai
A Párisi Udvar befektetői feltűnően olcsón értékesített belvárosi ingatlant szereztek meg.

Pár nappal korábban vették meg

De térjünk vissza a most nyári testületi üléshez, amelyen egy tucat ingatlant adtak el igen jó áron. A most visszatérő modell leegyszerűsítve a következő:

ha van egy cég, ami nagy területű, azaz nagyon értékes ingatlant bérel a belvárosban, és már jogosult a 30 százalékra, akkor a közgyűlési döntés előtt nem sokkal szállj be a cégbe, vagy egyszerűen vedd meg azt, és az ingatlan a több tízmilliós kedvezménnyel lehet a tied. A „nem sokkal” pedig akár napokat is jelenthet.

Vegyük például a nyári ülésen kedvezményes vásárlásra feljogosított Andor 06 nevű céget.

A képviselőtestületi ülésre készült előterjesztés – amely a polgármester, valamint az értékbecslést kezelő Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő igazgatójának aláírása is szerepel – június 16-án keltezett.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

Ehhez képest az Andor 06 nevű cég tulajdonosi viszonya csupán öt nappal, június 11-én változott az Opten szerint. A Dorottya utca 9. szám alatti, összesen 484 négyzetméteres irodát 2013 óta bérelte ez a cég, amelynek 2019-ig a Lofthome Ingatlanforgalmazó volt a tulajdonosa. Ezután egy rövid időre megvette a Gozsdu-Ínyenc nevű cég, hogy aztán az idén június 11-én már a Gellért Globe legyen a tulajdonos, ekkor pár nappal vagyunk az előterjesztés előtt.

A közgyűlési döntés nyomán az Andor 06. kapott 88 millió kedvezményt, hogy 205 millióért vásárolhassa meg az irodát. Amelynek a négyzetméter ára így 423 ezer forint lett. Olyan környékről beszélünk, ahol a négyzetméterárak nemigen vannak 1 millió forint alatt.

A Gellért Globe a tulajdonosa annak a 3P nevű cégnek, amelynek korábbi ingatlanos vásárlásáról a Magyar Narancs is írt. Mégpedig ezt: „egy egymással összefüggésbe hozható ingatlanos csoport az elmúlt fél évben 1487 négyzetmétert vásárolhatott kedvezményesen. A három cégnél – az egykor Száraz István tulajdonában álló 3P Promóciós Kft.-nél (Falk Miksa utca, 1105 négyzetméter), a Király 13 Bar Kft.-nél (Zoltán utca, 148 négyzetméter), illetve a Klauzál 34 Estate Kft.-nél (Báthory utca, 234 négyzetméter) – több alkalmazotti és tulajdonosi átfedést találtunk.”A Gellért Globe főtevékenysége alapján foglalkozik ingatlankezeléssel, bérbeadással és ingatlanügynöki tevékenységgel is. Érdeklődésünkre a cég nem reagált.

A minta nem egyedi, jöjjön egy újabb eset erről a júniusi ülésről.

A kerület lakásbizottsága még 2018. szeptember 18-án döntött úgy, hogy bérleménybe adja a Semmelweis utca 4. szám alatti 205 négyzetméteres üzlethelyiséget a Procortino ft-nek. A cég ekkori tulajdonosai egy, az Optenben megadott adatok szerinti Zsámbékon élő család tagjai. Tavaly év végére már csak egyetlen tulajdonosa lesz a cégnek: a ZRA Vagyonkezelő, amely főtevékenysége alapján szintén ingatlanos cég. Most nyáron végül arról dönt a kerület, hogy 20 milliós kedvezménnyel, a 134 négyzetméteres pincével együtt 205 négyzetméteres helyiséget 226 ezer forintos négyzetméteres áron, összesen 46,5 millióért eladja. A ZRA szintén nem reagált érdeklődésünkre.

Ezzel még mindig nem értünk a sor végére.

Ott van ugyanis a szintén remek elhelyezkedésű, a Károly körút 10. számban található, 238 négyzetméteres iroda, amelyet 45 milliós kedvezmény után 443 ezer forintos négyzetméter áron ad el a kerület, összesen 105,5 millió forintért. Nem véletlenül tűnik ez az összeg igazán barátinak az Astoria környékén: ez az iroda szintén a Károly körúton van, egymillió forintos négyzetméter árért eladó. Ezen az oldalon Károly körúti ingatlanok 800 ezer forintos négyzetméter ártól 2 millióig mennek.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

A Ditra Plusz – egy önkormányzati dokumentum szerint – már 25 éve bérli ezt az irodát, ám tavaly májusban a cég tulajdonosa a Londo Holding Zrt. lett, amely a Mesterházy Ernőhöz tartozó Bahia Ingatlanfejlesztőtől vette meg a Ditrát. A Londo-t 2018-ban alapították, és az Borbély Ákos a tulajdonosa, akinek számos ingatlanos vállalkozása van az Opten szerint. A Ditra Plusz azt írta a 24.hu-nek: a vásárláshoz, illetve más üzleti tevékenységhez nincs köze a tulajdonosváltásnak. Az ingatlant nem tervezik értékesíteni, továbbra is saját irodaként akarják használni.

Összesen több mint 900 négyzetméternyi belvárosi ingatlan került így, vagy úgy, de hasonló recept szerint ingatlanos cégekhez: a bérlő cég közelmúltbeli felvásárlásával jelentős kedvezménnyel.

De nemcsak nekik jutott jutányos ár a júniusi ülésen. Példák a további értékesítések közül:

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu