Az Index igazgatósági tagja is elmondta, miért távozott

Ziegler Gábor úgy érezte, nem tud elég hatékonyan dolgozni.

Az Index.hu Zrt igazgatóságából múlt héten távozott – a stratégiai partner – az  Indamédia két vezetője

– ez is szerepel abban a közleményben, amelyet Bodolai László jegyez, és amelyben bejelentette Dull Szabolcs menesztését az Index főszerkesztői székéből.

A kommüniké eddig figyelmet nem kapó szelete azt jelenti tehát, hogy az Index igazgatóságából távozott Ziegler Gábor, valamint Andacs Botond is.

Ziegler személye azért fontos, mert ő annak az Indamédiának a társtulajdonosa – Vaszily Miklós mellett –, amely cég a portál hirdetéseit, így a felületen megjelenő reklámok bevételeit is kezeli. Azaz az Index anyagi hátterét ez a cég jelenti.

A 24.hu elérte szerda délután Zieglert, ő pedig annyit közölt, hogy valójában már a július 9-ei ülésen beadta lemondását ő és Andacs, ám meg kellett várni, hogy a törvényi előírásnak megfelelően legalább 3 fő legyen az igazgatóságban: ez a létszám végül Sztankóczy András érkezésével lett meg ma. (Igazgatósági tag még Szombathy Pál és Bodolai László. Szombathyból – aki többek közt Széles Gábor érkezése előtt volt a Magyar Hírlap főszerkesztője, de dolgozott a közmédiában, az ATV-nél, illetve a Digi Sportnál is – lett most vezérigazgató. Andacs és Ziegler korábbi „kiszállásával” csak ketten maradtak volna Bodolai és Szombathy. Korábban tag volt Dull Szabolcs is)

Ziegler azzal indokolta távozását, hogy

Úgy éreztem, hogy az Index igazgatóságának tagjaként a portál eredményes és értékes tevékenységéért nem tudok eleget tenni, ezért távoztam végül. A vállalt felelősségem és lehetőségem nem áll arányban egymással.

Végül még annyit mondott Ziegler, hogyha „nem tudok tenni érte, nem akarok ott lenni.” A részletekbe Ziegler nem kívánt bocsátkozni üzleti titokra hivatkozva, de úgy tudjuk, bizonyos döntések végrehajtásának elmaradása is szerepet játszott döntésében. Az Index főszerkesztőjének mai menesztésével kapcsolatban azt mondta még Ziegler, hogy „remélem, meg tudják oldani a helyzetet az Indexben mielőbb, nekünk a velük való hatékony és sikeres együttműködés az érdekünk az Indamédiánál.”

Szerdán kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot, ám ennek körülményeiről eddig nem sokat lehetett tudni. A 444-hez viszont eljutott egy videó, amelyen Dull egy állománygyűlésen a szerkesztőség tagjainak mondja el, hogy mi történt. Dull Szabolcs itt elmondta, hogy Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke egy külső helyszínen egy ügyvéddel várta, ahol átnyújtotta neki a felmondását. A felmondást az Index barométerének átállításával, illetve a szolgálati közlemények kiadásával indokolták.

Annyit még tudjatok, anélkül, hogy részletezném, hogy volt egy másik papír is, hogy egy rendkívül méltányos ajánlatként egy pénzösszeget elfogadok és hallgatok, akkor nyilván egy közös megegyezés is lehetett volna.

Az Index szerkesztőségi közleményben tudatta, hogy elfogadhatatlannak tartják Dull Szabolcs kirúgását. Mint írták, évek óta két dolgot tartanak az Index független működése feltételének, hogy se a tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe ne legyen külső beavatkozás. Ez utóbbi azonban a főszerkesztő eltávolításával sérült.

Az Index kirúgott főszerkesztője: Pénzt ajánlottak, ha közös megegyezéssel távozok
Bodolai László, az igazgatóság elnöke azonban cáfolja Dull Szabolcs állításait.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu