Nem sérültek a személyiségi jogai a gyerektáborok korábbi főnökének, akiről megírtuk, luxusvillából jár dolgozni

Hornyák Tibort leváltották, miután napi 110 ezer forintért bérelt nyaralót. Az ügyben mindent pert elvesztett, és most az Alkotmánybíróság sem adott neki igazat.

Hornyák Tibort 2017 végén leváltották az Erzsébet Táborok Kft. éléről, nem sokkal azután, hogy a 24.hu kiderítette, a rászoruló gyerekek üdültetéséért felelős hivatalnok a Balaton-part egyik legdrágább szálláshelyét nap 110 ezer forintos áron bérelte ki magának, és onnan járt be zánkai munkahelyére.

110 ezer naponta: luxusvillából jár dolgozni a gyerektáborok főnöke
A rászoruló gyerekek üdültetését végző alapítvány főtitkára a Balaton-part egyik legdrágább szállásáról jár be nap mint nap a zánkai irodájába.

Cikkünk megjelenése után Hornyák személyiségi jogi pert indított kiadónk és a cikket jegyző újságírók, illetve a felelős szerkesztő ellen, és kétmillió forint sérelemdíjat követelt. Az Erzsébet Táborok Kft. korábbi ügyvezetője minden pert elvesztett, de a Kúria döntésébe sem nyugodott bele, az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte a cikk megsértette a jóhírnévhez fűződő jogát, és olyan látszat keletkezett, hogy a rászoruló gyermekek üdültetésére fordítandó közpénzből bérel luxusnyaralót. Emellett kifogásolta a magán- és családi élet, valamint magánlakás megsértését is a cikkben közzétett fotók miatt.

A hvg.hu szúrta ki, hogy az Alkotmánybíróság elutasította Hornyák panaszát, az indoklás szerint azért, mert cikkünk nem tüntette fel hamis színben a valós tényeket, és nem sérültek Hornyák személyiségi jogai. Mint az AB megállapította,

a cikk azt a közéleti kérdést vetette fel, hogy a rászorulók nyaralását biztosító, közpénzt felhasználó közalapítvány főtitkára miért és miből jár luxusnyaralóból dolgozni a gyerektáborba.

Az Alkotmánybíróság szerint a Kúria helyesen értékelte, hogy az indítványozó feladatköre és a cikk témája között szoros összefüggés van:

a rászoruló gyermekek táboroztatásáért (nyaralásáért) felelős alapítvány főtitkárának saját nyaralása sem érdektelen a közvélemény számára.

A cikk tehát közéleti kérdés megvitatásához járult hozzá, ami a véleménynyilvánítási szabadság fokozottabb védelmét élvezi.

Az AB-határozat hangsúlyozza, a tisztviselő magánélethez fűződő jogai sem sérültek, a közölt felvételek nem ábrázoltak sem magánszemélyt, sem személyes használati tárgyat. Másrészt a bérlemény tulajdonosa már korábban hozzáférhetővé tette az ingatlan címét és arról képeket, így Hornyák abban a tudatban választotta magánélete ideiglenes színhelyéül a nyaralót, hogy tudhatta, arról hozzáférhetők felvételek.

A döntést a Varga Zs. András, Handó Tünde, Pokol Béla, Schanda Balázs és Szívós Mária alkotta öttagú tanács hozta meg.

Kiemelt kép: MTI Fotó; Kovács Attila