Meglepő előnye van annak, ha valaki sok horrort néz

Az úgynevezett prepper filmek lelkileg is felkészítik az embert a válsághelyzetekre.
Kapcsolódó cikkek

Egy friss preprint tanulmány (vagyis olyan, amit független tudományos testület még nem fogadott el) arra az eredményre jutott, hogy sokkal jobban bírják a világjárvánnyal járó megpróbáltatásokat azok, akik szeretik a félelmetes, feszültségkeltő, világvége-filmeket – írja az IFL Science.

A dán Aarhus Egyetem kutatói felismertek egy speciális „prepper”, vagyis felkészülő filmtípust, ami segíthet a nézőknek, méghozzá olyan megküzdési stratégiák bemutatásával, amit ők is alkalmazhatnak egy valós vészhelyzet-szituációban. A kutatók ezen filmek közül olyanokkal foglalkoztak, amelyek földönkívüliek támadásáról, apokalipszisekről és zombikról szóltak. A cél az volt, hogy rájöjjenek, vajon azok, akik ilyen filmeket gyakran néznek, könnyebben megküzdöttek-e mentálisan a koronavírus okozta kihívásokkal.

Kép: Getty Images

A kutatást az Egyesült Államokban végezték 310 fő részvételével, akiket megkérdeztek a filmnézési szokásaikról, és akiket egy figyelemtesztnek is alávetettek, aminek az volt a célja, hogy megállapítsák: vajon amikor a filmeket nézik, oda is figyelnek, vagy az egész idő alatt a telefonjukat nyomkodják.

Ezután a kutatók megkérdezték a résztvevőket, hogy a világjárvány alatt mit élveztek igazán, mi történt, amitől jól érezték magukat, amivel szívesen töltötték az idejüket. A szakértők hipotézise az volt, hogy aki több ilyenről számolt be, az pszichológiai szempontból ellenállóbb, mert nem élte meg olyan stresszesen a világjárványt, mint a többiek.

Koronavírus - Még több hír a témában

A kutatás harmadik része az volt, hogy a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet arról, mennyire érezték felkészültnek magukat a COVID-19-re.

Bár az eredményeket független tudóscsoport még nem véleményezte, a kutatók szerint egyértelmű az eredmény: a prepper filmeket nézők sokkal felkészültebbnek érezték magukat a járvány alatt, és nem is élték meg akkora sokknak, mint azok, akik nem szeretik az ilyen filmeket. Azok, akik a horrorfilmeket szerették, de azok prepper „testvéreit” már nem igazán, azok nem érezték magukat felkészültnek, viszont pszichológiai szempontból ők is ellenállóbbak voltak.