Karácsony hajléktalanszállója ellen tiltakozik az V. kerület polgármestere, Tarlóséval nem volt baja

A Szentgyörgyvölgyi Péter vezette önkormányzat szerint egészségügyi kockázatot jelent, ha a Városházán alakítanak ki karantént.

„A Belváros Önkormányzata megdöbbenéssel fogadta az újságokban megjelent azon hírt, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az V. kerületben előzetes egyeztetés nélkül, a belvárosiak véleményének teljes figyelmen kívül hagyásával tervez hajléktalanszállót kialakítani” – írta a Pesti Srácok megkeresésére az V. kerület sajtóosztálya.

A Fővárosi Önkormányzat hétfőn jelentette be, hogy a Városházán alakítanak ki karantént hajléktalan embereknek, miután Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a Németh Szilárd államtitkár – aki kikapott egyéniben a választókerületben 2018-ban – ellenezték, hogy a XXI. kerületben hozzanak létre ilyen intézményt egy fővárosi ingatlanban.

Az ideiglenes otthonba azok költözhetnek be, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét. A Fővárosi Önkormányzat az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni, ami a tájékoztatásuk alapján azért fontos, mert az idősotthonok lakói mellett a hajléktalan emberek vannak a leginkább kitéve a koronavírus-járvány terjedésének.

A fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette önkormányzat közlése szerint azonban annak ellenére, hogy a szálló karanténként működne, egészségügyi kockázatot jelent.

Az ellenkezés érdekessége, hogy három éve, amikor még Tarlós István volt a főpolgármester, akkor a téli hideg miatt alakítottak ki egy éjjeli menedékhelyet az V. kerületben: a kerület polgármestere akkor is Szentgyörgyvölgyi volt, azonban 2017-ben nem tiltakozott.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán