„Megpróbáljuk a lehetetlent” – az idegrendszeri károsodással született csecsemők ellátása is bajba kerül

Az ország egyetlen fejlődésneurológiai osztályát is kiürítik az Emmi döntése alapján. Hat ágy végül megmenekül.

Szomorúan, tehetetlenül és megdöbbenve vettem tudomásul, hogy az Emmi utasításának megfelelően az ország egyetlen fejlődésneurológiai osztálya (III. progresszivitás szintű, országos ellátási kötelezettséggel) a holnapi naptól nem fogadhat fekvőbeteget. A kórház biztosított egy csökkentett kapacitású járóbeteg ellátási lehetőséget, ahol az osztály dolgozói megpróbálják a lehetetlent

– írta a Facebook-oldalán, több orvosi csoportban is megosztott, a magyar egészségügyben szokatlanul kemény hangú bejegyzésében Dr. Berényi Marianne, a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa. Hozzátette: a minisztériumi utasítás mindazon újszülöttek, koraszülöttek, csecsemők egészséges élethez való jogát veszélyezteti, akiknél a komplex kivizsgálás és az így felállított diagnózison alapuló korai, intenzív kezelés elmarad.

Úgy tudjuk, a főorvos kétségbeesett reakciója és nyomásgyakorlása végül napközben részeredményre vezetett: bár az osztálynak másik épületbe kell költöznie, ami önmagában is komoly feladat, de a 18-ból 6-7 ágy megmaradhat a fekvőbeteg kisbabák számára.

A fejlődésneurológiai osztály a veleszületett agyi károsodások kivizsgálásával és terápiájával foglalkozik az egész országra kiterjedően. Benn fekvő és a járóbeteg rendelésre érkező betegei is csecsemők, akiket rendszerint az édesanyjuk kísér, ők akár egész napjukat az osztályon tölthetik.

Az elmúlt napokban arról számoltunk be, hogy folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldenek, miután Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszter döntése alapján keddig a kórházi ágyak 60 százalékát ki kell üríteni a koronavírus-járvány miatt:

A folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldik a járvány miatt
A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

A miniszter a hétvégén azonnali hatállyal menesztette Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját, az Emmi közleménye szerint azért, mert nem ürített ki kétszáz ágyat az amputált betegek, agy- és gerincvelősérültek rehabilitációjával foglalkozó intézményben:

Kásler kirúgta a rehabilitációs intézet főigazgatóját, amiért nem ürített ki kétszáz ágyat
A minisztérium szerint Cserháti Péter a koronavírussal szembeni védekezést veszélyeztette.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán /MTI