A SOTE fontos feladatokkal bízta meg a Kásler által kirúgott OORI-főigazgatót

Úgy tűnik, Kásler Miklóssal szemben sokan elégedettek Cserháti Péter munkájával.

Úgy tűnik, Kásler Miklóssal szemben sokan elégedettek az Országos Rehabilitációs Intézettől  (OORI) elbocsájtott főigazgató, Cserháti Péter munkájával.

„A Semmelweis Egyetem Dr. Cserháti Péter 2019. október 1-én kelt rektori biztosi feladatkörét kibővíti, és megbízza a Semmelweis Egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével, ami magában foglalja a hazai egészségipari fejlesztési szempontok megvalósítását is” – olvasható a SOTE szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

Cserháti feladata mindezek mellett  a koronavírus-járvány idején a tartós intenzív osztályos kezelés és gépi lélegeztetés kapcsán kialakuló súlyos izomerő veszteség, kognitív és mentális zavarok jelentkezéséből adódó rehabilitáció megszervezése lesz, valamint megfelelő felkészülés a járvány után várhatóan megnövekvő rehabilitációs esetek szakmai szempontok szerint ütemezett ellátására.

Cserhátit arra hivatkozva távolította el az OORI éléről az emberei erőforrások minisztere, hogy az intézet nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait. Eszerint  az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-ére biztosítania kellett volna a koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, de április 10-én még egyetlen sem volt erre a célra az intézetben, és április 16-ára sem ígérte az előírt mennyiség tizedét sem a főigazgató, aki az Emmi közleménye szerint nem gondoskodott az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről.

Az OORI orvosai és ápolói hétfőn a kirúgott főigazgató mellett tüntetést tartottak, később pedig nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz és Pintér Sándorhoz, hogy bírálják felül Kásler döntését.

Azt mondják, a rehabilitációs intézetből több olyan beteget kell hazaküldeni, akiknek életfontosságú a további rehabilitációja, ezeknél a betegeknél nem lehet másik kórházi beavatkozással helyettesíteni az intézetben folyó szakmai munkát. Ennek ellenére minden utasítást végrehajtottak, az ütemtervnek megfelelően heroikus munkával 233 ágyat szabadítottak fel, ezért a döntést igazságtalannak és megalapozatlannak tartják.

Kép: MTI