Orvosok és ápolók tüntettek a rehabilitációs intézet kirúgott főigazgatója mellett

A tüntetésen részt vett Cserháti Péter is, aki azt mondta, hogy megrázta az ügy.

Mintegy száz orvos és ápoló tüntetett Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatójának vasárnapi felmentése miatt hétfő délben Budakeszin, az intézmény főépülete előtt – írja a muon.hu. A cikk szerint a spontán tüntetést az intézmény dolgozói szervezték, az eseményen pedig részt vett Cserháti is, aki azt mondta, hogy megrázta az ügy, és megköszönte a kiállást.

A beszámoló alapján a rehabilitációs intézetből több olyan beteget kell hazaküldeni, akiknek életfontosságú a további rehabilitációja. A tiltakozók szerint az OORI-ból nem lehet csak úgy elküldeni a betegeket, és másik kórházi beavatkozással helyettesíteni az ottani szakmai munkát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint Cserhátinak azért kellett távoznia, mert az intézet nem teljesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait, amelyeket az operatív törzs is jóváhagyott. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-ére biztosítania kellett volna a koronavírussal megfertőződött betegek számára több mint kétszáz ágyat, de április 10-én még egyetlen sem volt erre a célra az intézetben, és április 16-ára sem ígérte az előírt mennyiség tizedét sem a főigazgató, aki a közlemény szerint nem gondoskodott az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről. (Az nem derül ki, hogy hová kellett volna áthelyezni őket a tárca szerint.)

Az Emmi szerint a megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, ezzel pedig komolyan veszélyeztette a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást.

Kásler kirúgta a rehabilitációs intézet főigazgatóját, amiért nem ürített ki kétszáz ágyat
A minisztérium szerint Cserháti Péter a koronavírussal szembeni védekezést veszélyeztette.

Cserháti Péter 2010 óta látott el fontos posztokat az Orbán-kormány jóvoltából: 2010-től egészségügyi helyettes államtitkár volt, majd 2013-ban miniszteri biztossá nevezték ki, ebben a minőségében felelt a rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért is, majd 2016-ban a budapesti ellátás átszervezésével bízták meg, ami 2019 májusáig tartozott hozzá.

Lapunk vasárnap arról írt, hogy a koronavírus-járvány miatt folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldenek a Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról, miután a kormány elrendelte, hogy a kórházi ágyak hatvan százalékát alkalmassá kell tenni koronavírusos betegek fogadására:

A folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldik a járvány miatt
A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

kiemelt kép: mti