Még mélyebbre süllyed Ózd az ABB-gyár bezárása miatt

1200 ember a munkáját veszíti el, 10 százalék fölé nőhet az álláskeresők száma, a város pedig évi 300 millió forint adóbevételről mondhat le.
Kapcsolódó cikkek

Kedden derült ki, hogy bezár az ABB ózdi gyára, így 1200 ember veszítheti el az állását.

Ózd eddig sem állt fényesen: tavaly decemberben 2009 álláskeresőt tartottak ott nyilván, ami a munkaképes korú lakosság csaknem 8,6 százaléka. Ez sokkal magasabb a 3,5 százalékos országos átlagnál.

Ráadásul a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint az ózdi álláskeresők mintegy harmada hosszabb ideje reménytelen helyzetben van, több mint hatszáznak már legalább egy éve nincs munkája. A bejelentett 1200 fős elbocsátás pedig több mint 5 százalékkal, 13,7 százalékra duzzasztaná az álláskeresők táborát.

Termékváltás miatt nem kell a gyár

Az első hírek arról szóltak, hogy keresletcsökkenés miatt zárják be a főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat előállító ózdi üzemet. A szerdai megbeszélésen, amelyen a szakszervezet, az üzemi tanács, a járási hivatal és a munkaügyi központ vezetői is jelen voltak, azonban a gyár vezetői üzletpolitikai döntésre, termékváltásra hivatkoztak – rekonstruálta a történteket lapunknak Janiczak Dávid polgármester.

A gyárat eredetileg a General Electric (GE) üzemeltette, csak 2018-ban vette meg az ABB, és hamar kiderült, hogy felesleges az ózdi bázis. Lapunk megkeresésére az ABB-nél megerősítették, nemrég úgy döntöttek, hogy a jövőben már csak ABB-s termékeket fognak gyártani és forgalmazni, a GE-s termékeket kivezetik. Mivel az ózdi gyárban nagyrészt GE-s termékeket állítottak elő, az ABB-s gyártás kis kapacitású volt, nem lett volna gazdaságos fenntartani, ezért döntöttek a bezárás mellett. Az új termékstratégia piaci elemzéseken alapul, az ABB megvizsgálta azt a verziót is, hogy megtartja az ózdi gyárat, és átállítja ABB termékekre, de a máshol lévő gyártósorok áttelepítése nem lett volna gazdaságos.

A polgármester rákérdezett, van-e a döntésnek politikai oka, de a gyárvezetés azt válaszolta, színtiszta üzletpolitikai döntésről van szó, és szerintük jó is volt a kapcsolat a városvezetéssel.

Júliustól lesznek elbocsátások

A polgármester szerint június végéig nem lesznek változások a gyárban, júliustól év végéig építik le a teljes létszámot. Mivel a gyár helyben marad teljes infrastruktúrájával, reménykedik abban, hogy talán egy befektető megvásárolja, és így megoldódik a nagyjából 1200 dolgozó továbbfoglalkoztatása. Persze ha ez túl későn történik, a dolgozók nem valószínű, hogy ki tudnak várni – Ózdon, és a régióban az emberek hónapról hónapra élnek, nincsenek tartalékaik.

A munkaügyi hivataltól nem adtak konkrét választ arra, hogy hány embert tudnának máshol elhelyezni – a polgármester a sorok között azt olvasta ki, hogy a létszámhoz képest elenyésző számút.

Az ABB azt válaszolta, igyekeznek segíteni a munkavállalók elhelyezkedését, akár valamelyik másik magyarországi telephelyükön, vagy a térség más vállalatainál, és együttműködnek a munkaügyi hivatallal is. Mivel az ingázás a közlekedési nehézségek miatt problémát jelenthet, a polgármester bízik abban, hogy helyben is lesz munka.

Egy ideje már pletykálták, hogy bezárhat a gyár

Tavaly már pletykáltak arról, hogy bezárhatják a gyárat, ezért a polgármester tájékoztatást kért. Novemberben az ABB-vezetés azt mondta neki, ugyan három termék gyártását elvitték Ózdról, de további változást nem terveznek. Közleményt is adtak ki, amiben az szerepelt, hogy a kereslet függvényében fognak foglalkoztatni, de a polgármester szerint ez máskor is, más gyárban is így volt. A gyár megkeresésünkre azt írta, akkor még tartott az értékelés, nem volt döntés, és pletykákat nem akartak kommentálni.

A tavalyi szóbeszéd elhalkult, de idén január végén, majd február elején ismét aggasztó híreket kapott a polgármester, ám a gyárvezetés még pár nappal a bejelentés előtt is azt mondta neki telefonon, a bezárás csak pletyka. Végül a polgármester kedden kapott tájékoztatást a gyárbezárásról, a nyilvános tájékoztatás előtt csupán negyed órával.

Minden segítség fontos lehet

Janiczak Dávid a megbeszélés alapján biztos abban, hogy a gyár bezár év végén. Efelől nem hagyott kétséget a gyárvezetés válasza sem. A polgármester szerint már ki is értesítették a munkavállalókat, tudatták velük az új bónuszrendszert, és hogy mennyi végkielégítésre számíthatnak.

A polgármester megemlítette, értékelik, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter péntekre tárgyalást kezdeményezett a gyár ügyében. Hogy mit tervez a kormány, arról egyelőre nincs információja, de mint mondta, minden segítség fontos lehet, amellyel megtarthatják az emberek munkahelyeiket. Példa mindenesetre már volt munkahelymentő kormányzati beavatkozásra: tavaly év elején az Ózdi Acélművek Kft.-be vásárolt az állam 20 százalékos részesedést 60 millió euróért (durván 10 milliárd forint), és éppen most vásárolja ki Mészáros Lőrincéket az MVM Zrt. a veszteségessé vált Mátrai Erőmű Zrt.-ből, hogy megmaradjanak a munkahelyek.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Veszteséges volt a gyár 2018-ban

Az ózdi gyárat üzemeltető Industrial C&S Kft.-t még a GE alapította, 2017-ben. A kft.-t 2018. június 30-án vásárolta meg az ABB magyarországi cége, az ABB Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Az Industriál C&S Kft. mérlege alapján 2017-ben még nem szerzett bevételt, 2018-ban viszont több mint nettó 54 milliárd forint árbevételt ért el, 99 százalékban exportból. Európán kívül Észak-Amerikába, Afrikába, Közel-Keletre és Távol-Keretre is szállítottak. Ennek ellenére a kft. 2018-ban veszteséges volt, adózott eredménye -13 milliárd forintot tett ki.

Bajban lesz a város

A gyárat üzemeltető Industrial C&S Kft. mérlege szerint 2018-ban 328 millió forint volt a fizetett iparűzési adó, vagyis ilyen nagyságrendű kiesésre számíthat a város. A polgármester szerint összesen 1-1,2 milliárd forint körül szokott alakulni Ózd adóbevétele, ennek alapján az ABB-gyár kiesése miatt

a város adóbevételének harmadától-negyedétől eshet el.

Már így is veszítettek iparűzési adóban, mert a gyár előző tulajdonosa, a GE későn adta le 2018-as mérlegét. Ezért a minisztérium a 2017-es mérleg alapján számította ki a város adóerő-képességét, mintha 2018-ban egész évben tevékenykedett volna a GE is, holott csak fél évig volt jelen. Emiatt 200 millió forinttal többet vontak el a várostól, és hiába kértek újraszámítást. A város megbüntette a maximális 200 ezer forintra a GE-t, de ez sovány vigasz a 200 millió forintos kieséssel szemben. További 150 millió forintos kiesést jelenthet az iparűzésiadó-fizetés szabályainak tervezett megváltoztatása is.

Ózdnak jelenleg nincs tartozása, hitele, kifizetetlen számlája, stabil költségvetést terveztek. A jövő azonban igencsak kérdésessé vált a gyárbezárás miatt. Az is biztos, hogy a költségvetést az elfogadása után azonnal át kell tervezniük, igazítani a várható bevételekhez. Hogy a racionalizálás hogyan fogja érinteni a várost, arra most még nem tudott választ adni a polgármester.

Ózd évtizedek óta reménytelenül keresi a gyilkosát
Jólétet hazudtak az ózdi munkásoknak, majd a nyomorba lökték őket. Almási Tamás dokumentumfilm-sorozata a rendszerváltás lényegének talán legszomorúbb megfogalmazása.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu