Orbán Viktor: Tudatlanságot látok az ellenzékben, nem rosszindulatot

A miniszterelnök köszönetet mondott a budapestieknek, de arról is beszélt, hogy álmokat kellett feladnia a Karácsony-találkozón.
Kapcsolódó cikkek

Köszönetet szeretnék mondani a budapestieknek, minden ilyen diplomáciai nagyüzem kényelmetlenségekkel jár. Ha vitatott személyiség érkezik, akkor az legalább akkora felfordulást okoz, mint a vendég látogatásának biztosítása

– mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, miután csütörtökön teljesen lebénult Budapest Recep Tayyip Erdogan török elnök érkezése miatt.

Ide születtünk

A miniszterelnök Erdogan és Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti látogatásával kapcsolatban arról beszélt, mi úgy foglaltunk magunknak hazát, hogy balra Berlin, jobbra Moszkva, délre pedig Isztambul található.

Ebben a háromszögben éli Magyarország az életét és a kormányoknak az a dolguk, hogy ebben a térségben egyensúlyt tudjunk teremteni és olyan kapcsolatokat teremtsünk mindhárom irányba, hogy az a három hatalom Magyarország sikereiben érdekelt legyen, ne csak eltűrjék, elfogadják, végképp ne forduljanak vele szembe, és akkor már csak rajtunk magyarokon múlik, hogy a szorgalmunkat kibontakoztassuk

– magyarázta.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostorban. Fotó: Benko Vivien Cher /Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI

Ezt követően azt is elmondta, minden népnek vannak biztonsági érdekei, az oroszoknak, a németeknek és a törököknek is.

Törökország NATO-tag, ahogy Németország is. Az oroszok számára pedig azt kell világossá tenni, hogy nem jó, hogyha részt veszünk az egymással szembeni katonai akciókban, jobb ezt inkább elkerülni és ehelyett olyan államközi viszonyokat kialakítani, hogy mindkét fél úgy érezze, hogy nem fenyegeti a másik biztonságát

– fogalmazott Orbán Viktor.

Elmondta, a magyaroknak jó a modern gazdaság, sokkal rosszabbul élnénk, hogy ha nem tudnánk külföldön eladni a termékeinket, az exportlehetőség kedvező, amihez piacok kellenek.

Soros már megírta

Arról is szót ejtett, hogy az ellenzék magatartását nem dolga minősíteni, bár a kísértés nagy.

Nem értik a dolgot, tudatlanságot látok benne nem rosszindulatot. Nem akarják felfogni, hogy Törökország nélkül a milliós migránsáradatot nem lehet megállítani, nem akarják érteni azt, hogy Erdogant el akarják távolítani a székéből, és ez a bevándorláspárti erőknek az érdeke. Mert ha nincs erő, egyensúly, és rend, akkor nem fogják megállítani a migránsokat, akkor a bevándorláspártiak álma teljesül. Soros György ezt megírta a híres tervében, évi egymillió migránsra van szüksége Európának.

Hozzátette, lehet szeretni vagy nem szeretni a török elnököt, de merjünk magyarok lenni.

„Erdogan az ördög megtestesítője”
Magyarországon élő kurdokat kérdeztünk arról, mit szólnak a török elnök budapesti látogatásához.

Erről érdemes beszélni az ellenzékkel. Felhozzák a kurdok helyzetét, de itt is tudatlanságot érzek. Magyarország jelentős támogatást nyújt kurd közösségeknek, az Irakban élő kurdokat is támogatjuk, katonákat képzünk ki, iskolákat, kórházakat építünk.

Budapesttel kapcsolatban arról beszélt, hogy olyan a város a magyaroknak, mint a zsidóknak Jeruzsálem. Mint fogalmazott, mindenkinek el kell jönnie egyszer Budapestre, ezért nem csak az itt élők kényelmét kell biztosítani, amit a régi és az új főpolgármester is ért.

Hogy Budapest a nemzet fővárosa legyen, ahhoz fejlődni kell. Kérdés, hogy miben és hol. Ha jól látom, visszajött a régi baloldali kormány összes embere lassacskán, ők másként látják a dolgokat. Meg kell állapodni egy fejlesztési listáról

– nyilatkozott.

Oda néhány álomnak

Orbán Viktor közölte, Karácsony Gergelyt megkérdezte a szerdai kormányülésen 15-20 fejlesztésről, hogy akarja vagy nem akarja. Budapest területén ugyanis olyasmit nem akar csinálni a kormány, amit nem akarnak a budapestiek, úgy nem lehet normálisan élni.

Sok fájdalmas dolgot kellett lehúzni a listáról. Nem volt kellemes ez a délelőtt. Álmokat kell feladni. A Liget az egész nyugati világban, Amerikától a Balkánig, egyedülálló, megnyerünk vele minden díjat a világban. De a remény hal meg utoljára, nem mondom, hogy derékba tört a projekt.

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Le kellett húznia a listáról a Nemzeti Galériát és a Városligeti Színház újraépítését is, ugyanakkor kellemes meglepetés érte, amikor Karácsony megengedőbb volt a Regnum Marianum visszaépítésével kapcsolatban.

Elmondta, hogy bár Debrecen felajánlotta, hogy a leállított projekteket valósítsák meg náluk, mégiscsak Budapest a nemzet fővárosa, a szívünk közepe.

Tárgyalunk az atlétikai szövetséggel, a főpolgármester úr negatívan áll a dologhoz. Azt mondta, a hónap végéig várjunk ezzel, de addig nem tudunk várni, mert 15-ig dűlőre kell jutnunk. Hátha a közgyűlés álláspontja megváltozik. Sokan mozdultak meg, egy dolog, hogy van kormány és közgyűlés, de itt vannak az emberek, 10-20 ezres értelmiségi írta alá azt a kezdeményezést, hogy a Ligetet valósítsuk meg és látok egy mozgolódást a sportszeretők körében is

– zárta szavait.

Karácsony: Az este történtek elfogadhatatlanok
A jövőben csak főpolgármesteri engedéllyel egyeztethetnek a fővárosi cégek a rendőrséggel lezárásokról.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán